مهریه : اخبار قانون جدید مهریه، افزایش و تعدیل اقساط، مهریه مازاد ۱۱۰ سکه
مهریه: میزان مهریه / شرایط ندادن مهریه زن / قانون جدید مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه / مبلغ اقساط مهریه / نحوه افزایش و تعدیل اقساط مهریه / مهریه مازاد بر ۱۱۰ سکه
مهریه: در این مطلب از بخش اخبار اجتماعی به مهریه, میزان مهریه, شرایط ندادن مهریه, مهریه چیست, قانون مهریه, مقدار مهریه, مهریه زن, قانون جدید مهریه, تحقیق درباره مهریه, مهریه عندالمطالبه, مهریه عندالاستطاعه, مبلغ اقساط مهریه, نحوه افزایش مبلغ اقساط مهریه, تعدیل مبلغ اقساط مهریه, مهریه مازاد بر ۱۱۰ سکه بهار آزادی, نحوه دریافت مهریه, میزان مهریه قابل وصول می پردازیم.
این مطلب با جدیدترین اخبار مربوط به مهریه و قوانین آن به روز می شود.
با ما همراه باشید.
دریافت مالیات از «مهریه» تکذیب شد
۱۴۰۳/۱/۲۴
مدیرکل روابط عمومی سازمان امور مالیاتی؛
«مهریه به موجب ماده ۱۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم معاف از مالیات است.
ماده ۱۴۴- جهیزیه منقول و مهریه اعم از منقول و غیر منقول از پرداخت مالیات معاف است.»
حبس و بازداشت بدهکاران مهریه ممنوع است
۱۳۹۸/۹/۴
مدیرعامل ستاد دیه کشور گفت: بر اساس مصوبه اخیر وکلای ملت حبس و حتی بازداشت موقت محکومان مالی موضوع مهریه طبق نص قانون ممنوع شد.
سید اسدالله جولایی با تشریح دستور کار کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در تاریخ بیست و هفتم آبان ماه اظهار کرد: در معیت نمایندگان مجلس شورای اسلامی و با حضور معاون حقوقی قوه قضائیه و نمایندگانی از وزارت دادگستری، سازمان زندانهای کشور و سازمان ثبت املاک و اسناد کشور ضمن بررسی جزئیات طرح الحاق سه تبصره به ماده ۱۱ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی (مصوب سال ۱۳۹۴) حاضرین در نشست تعیین کردند کلیات ماده واحدهای که با محوریت کاهش حداکثری بدهکاران غیربزهکار تهیه شده است، مورد تایید بوده و پیرو آن دو تبصره به ماده ۷ و یک تبصره به ماده ۱۱ قانون محکومیت های مالی الحاق میشود.
وی افزود: براساس تبصره الحاقی به ماده هفت قانون محکومیتهای مالی، حبس یا بازداشت بدهکاران مالی ازجمله متعهدان موضوع تادیه مهریه ممنوع شد، مگر در صورتی که زوجه ملائت مالی محکومعلیه و امتناع وی از پرداخت محکومبه را اثبات کند.
مدیرعامل ستاد دیه کشور یادآور شد: عدم امکان وصول تمام یا بخشی از مهریه به تشخیص دادگاه میتواند از مصادیق تبصره ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی باشد که در این مورد هم متقابلا حقوقی برای بانوان لحاظ شده است که بر اساس آن ارائه دادخواست طلاق برای بانوان تسهیل شده است.
جولایی با اشاره به این که براساس تبصره ۲ الحاقی به ماده هفت قانون محکومیتهای مالی مِنبعد ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده مورخ ۱۳۹۱ ملغی است، اظهار کرد: افزون بر این طبق تبصره الحاقی به ماده ۱۱ قانون محکومیتهای مالی آن دسته از افرادی که هماکنون در بند حضور دارند به صِرف ارائه دادخواست اعسار دادگاه حکم به تقسیط مهریه خواهد کرد و به صرف تقاضای محکومعلیه، صداق تعیین شده بدون تشریفات قانونی و در فرجهای متناسب با وضعیت مالی مرد پرداخت خواهد شد.
مدیرعامل ستاد دیه کشور گفت: به دلیل نوسان قیمت سکه در بازار که در پارهای مواقع قیمت آن رشدی ۲۰ درصد داشت، موضوع تعدیل هم با عنایت به همین تغییرات اعمال میشود. / فارس
یک گام تا نهایی شدن «منع بازداشت محکومین مهریه»
۱۳۹۸/۸/۲۰
رئیس کمیسیون قضایی مجلس: اعضای کمیسیون کلیات طرحی را تصویب کردند که دستگیری و حبس محکومین مسائل مالی در مورد عدم پرداخت مهریه را ممنوع کرده است./فارس
سیم کارت بدهکاران مهریه توقیف میشود؟
۱۳۹۸/۶/۱۰
مطابق قانون و رویه، مردان بدهکار مهریه در صورتی که مدعی اعسار و نداشتن مال باشند، حبس نمیشوند، البته طلبکار مهریه، یعنی زوجه هم میتواند هرآنچه از اموال بدهکار مهریه یافت، توقیف کند، از جمله سیم کارت موبایل!
تعداد زندانیان مهریه به کمتر از هزار نفر رسید
۱۳۹۸/۶/۶
رئیس سازمان زندانها:
پیشتر و تا اوایل امسال بیش از ۲هزار و ۵۰۰ زندانی مهریه در کشور داشتیم.
با توجه به تلاش های صورت گرفته در راستای بخشنامه اخیر قوه قضائیه، آمار مربوط به زندانیان مهریه خوب است.
طبق آخرین آماری که سازمان زندان ها دارد تقریبا تعداد این دسته از زندانیان زیر هزار نفر هستند و این افراد کسانی هستند که از پرداخت استنکاف کردند و کسی اگر استنکاف کند باید زندانی شود.
بررسی طرح تعدیل مهریه در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس
سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس با بیان اینکه طرح تعدیل مهریه در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در حال بررسی است اظهار کرد: این طرح تاکید دارد که زندانیان مهریه کاهش پیدا کند./خانه ملت
مهریه
مهریه یکی از مهمترین حقوق مالی زوجه است و در واقع پشتوانه مالی زن در زندگی مشترک محسوب می شود و مطابق با قانون مدنی، به محض وقوع عقد نکاح، زن مالک آن می شود و این اختیار را دارد که هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
در همین راستا ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی اشاره می نماید: «به مجرد عقد، زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید».
در واقع ماده مذکور این مفهوم را می رساند که زوجه هر زمان که اراده بنماید می تواند مهر خود را مطالبه کند و زوج نیز پس از مطالبه زن، باید آن را به وی بپردازد.
چه چیزهایی می تواند به عنوان مهریه تعیین شود؟
در بیشتر مواقع مشاهده کرده ایم که مهر یا همان صداق را تعدادی سکه طلای بهار آزادی تعیین می نمایند و برای برکت زندگی نیز یک جلد کلام الله مجید و همچنین یک جفت شمعدان و یک آینه و شاخه ای نبات نیز به آن ضمیمه می نمایند.
اما باید بدانید که مطابق با قانون مدنی، هر چیزی را که مالیت و ارزش مادی داشته باشد و اشخاص بتوانند مالک آن بشوند و بتوان برای آن قیمت تعیین نمود را می توان بعنوان مهریه تعیین نمود.
ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی: «هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملّک نیز باشد می توان مهر قرار داد».
نکته: چنانچه صداق وجه نقد تعیین شود و زوجه پس از گذشت سال ها آن را مطالبه نماید، صداق وی مطابق با تغییر قیمت و تورم سالانه محاسبه و به وی پرداخت خواهد شد.
در همین رابطه در تبصره ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی آمده است: «چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تاُدیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
مهریه عندالمطالبه به چه معناست؟
مهر عندالمطالبه به این معناست که هر زمان زوجه اراده نموده و آن را از همسرش مطالبه بنماید، مرد موظف است که آن را بطور کامل بپردازد، مگر آنکه بتواند عدم استطاعت و عدم توانایی مالی خود را به اثبات برساند که در اینصورت دادگاه با توجه به توانایی های مالی و درآمد مرد، مهریه را تقسیط می نماید.
هنگامی که صداق بصورت عندالمطالبه است، اصل بر این است که مرد توانایی و استطاعت پرداخت آن را دارد، مگر آنکه خلاف آن ثابت شود و بار اثبات آن نیز بر عهده شوهر است ودر واقع اوست که باید ثابت بنماید توانایی کافی برای پرداخت تمام و یا پرداخت بخش زیادی از مهریه را بصورت یکجا ندارد.
مهریه عندالاستطاعه به چه معناست؟
مهریه عندالاستطاعه به این معناست که پرداخت آن از سوی مرد به همسرش مشروط به داشتن استطاعت و توانایی کافی مالی است و اصل بر این است که مرد توانایی کافی برای پرداخت مهریه بصورت یکجا را ندارد.
چنانچه زوجه مهریه خود را مطالبه بنماید همانطور که گفته شد، اصل بر این است که زوج توانایی پرداخت تمام و یا بخش زیادی از آن را بصورت یکجا ندارد و بار اثبات خلاف این موضوع بر عهده زوجه است.
نکته مهم: این امکان وجود دارد که بخشی از مهریه بصورت عندالمطالبه و بخشی دیگر بصورت عندالاستطاعه در نظر گرفته شود که در چنین شرایطی حکم هر قسمت از مهریه مطابق با شرایطی است که بیان شد.
تعدیل و یا افزایش مبلغ اقساط مهریه چگونه است؟
الف) نحوه افزایش مبلغ اقساط مهریه
چنانچه با توجه به عدم استطاعت مالی زوج، وی قادر نباشد که تمام مهریه را یکجا بپردازد و به همین دلیل دادگاه پرداخت مهریه را بصورت اقساطی قرار دهد، زوجه می تواند به این حکم اعتراض نموده و اگر اموالی از شوهر خود سراغ دارد که از طریق آن ها بتواند تمام مهریه و یا بخش بیشتر مهریه خود را بصورت یکجا دریافت بنماید، با معرفی این اموال و دارایی ها از دادگاه درخواست تجدید نظر بنماید.
همچنین چنانچه زوجه بعداً اموالی از همسر خود شناسایی نمود و یا متوجه این موضوع شد که درآمدهای همسرش بگونه ای افزایش یافته است که وی می تواند در بازه های زمانی تعیین شده از سوی دادگاه مقدار بیشتری از مهریه را بپردازد، می تواند با اثبات این موارد در دادگاه، تقاضای افزایش مبلغ اقساط مهریه را بنماید که در چنین شرایطی، دادگاه حکم به افزایش مبلغ اقساط مهریه می دهد و توصیه می نماییم برای این موضوع حتما از وکیل مجرب مشاوره بگیرید.
بطور مثال هنگامی که دادگاه حکم داده است که زوج ماهانه نیم سکه طلای بهار آزادی به عنوان مهریه به زوجه بپردازد، وکیل خانواده به شما کمک می نماید که با توجه به دارایی های تازه بدست آمده و یا تازه شناسایی شده زوج و یا با توجه به افزایش درآمدهای زوج، بتوانید این موضوع را در دادگاه به اثبات برسانید و دادگاه بجای پرداخت نیم سکه، زوج را مکلّف به پرداخت ماهانه یک سکه تمام بهار آزادی بنماید.
ب) تعدیل مبلغ اقساط مهریه
چنانچه پس از مدتی بنا به عللی از قبیل افزایش قیمت ها و تورم بازار، پرداخت اقساط ماهیانه تعیین شده برای زوج امکانپذیر نباشد می تواند از دادگاه درخواست تعدیل در مبلغ اقساط پرداختی بنماید و معمولا در چنین مواردی دادگاه ها اقدام به تعدیل مبلغ اقساط می نمایند.
چنانچه درخواست تعدیل مبلغ پرداختی مهریه را دارید و تمایل دارید با وکیل دادگستری مجرب مشاوره داشته باشید، با ما تماس بگیرید.
مهریه به میزان ۱۱۰ عدد سکه بهار آزادی و یا معادل آن
هنگامی که مهریه زوجه به میزان ۱۱۰ عدد سکه بهار آزادی و یا معادل آن است، بر اساس ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده اصل بر این است که زوج توانایی پرداخت مهر را دارد، مگر آنکه بتواند عدم توانایی خود را اثبات کند که در اینصورت باید تعداد ۱۱۰ سکه را بصورت اقساط و به ترتیب و میزانی که دادگاه تعیین می نماید (همانگونه که در بالا ذکر کردیم) بپردازد و اگر مهر را بصورت اقساطی نیز پرداخت ننماید، مطابق با شرایط مندرج در قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، زن می تواند حکم جلب مرد را از دادگاه بگیرد و همچنین مرد به حبس محکوم می شود و این حبس تا زمانی که یکی از شرایط سه گانه ذیل احراز شود، ادامه خواهد داشت:
الف) زوجه به آزادی وی رضایت دهد
ب) مرد بتواند مطابق با شرایط مندرج در قانون، اعسار خود را اثبات نماید
پ) زوج و یا شخصی از سوی وی مهریه را پرداخت نماید (چه تمام و چه اقساط آن را)
مهریه مازاد بر ۱۱۰ سکه بهار آزادی
هنگامی که مهر زوجه بیشتر از ۱۱۰ سکه بهار باشد، مطابق با ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده، برای اجبار مرد به پرداخت آن باید ملائت و توانایی مالی مرد احراز گردد و در اصل اینطور فرض می شود که مرد توانایی پرداخت بیشتر از ۱۱۰ سکه بهار آزادی و یا معادل آن را ندارد و این زوجه است که برای رسیدن به مهریه بیشتر از ۱۱۰ سکه بهار آزادی باید توانایی مالی همسرش را به نحوی ثابت کند.
برای وصول مهر بیش از ۱۱۰ سکه بهار آزادی، زن نمی تواند حکم حبس همسرش را از دادگاه درخواست نماید و همچنین دستور جلب زوج نیز صادر نخواهد شد.
ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده مصوب ۹۶/۱۲/۱: «هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده (۲) قانون اجرای محومیت های مالی است. چنانچه مهریه بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است. رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است».
نحوه دریافت مهریه
نحوه دریافت مهریه را به دو مرحله ساده تقسیم نموده ایم که در ادامه ملاحظه می فرمائید:
مرحله اول) بر خلاف اکثر قریب به اتفاق وکلا که مرحله اول دریافت صداق را ارسال اظهارنامه به زوج می دانند، ما به هیچ وجه این مرحله را به دلایل مهمی که داریم، توصیه نمی نماییم و بجای آن اولین مرحله ای که پیشنهاد می دهیم، صحبت با زوج و درخواست مهر بصورت کاملا دوستانه است
البته در شرایطی که زوجین با یکدیگر اختلافات جدی و اساسی دارند و حتی جدای از یکدیگر زندگی می نمایند، این مرحله خود بخود منتفی است و بجای آن باید به سراغ مرحله دوم رفت
مرحله دوم) تقدیم دادخواست به دادگاه خانواده مبنی بر مطالبه مهر و صداق و یا درخواست صدور اجرائیه از دفترخانه ازدواجی که مراتب عقد نکاح را ثبت نموده است و یا هر دو مورد بصورت تواُمان
قوانین مهریه و همه چیز درباره آن
قوانین مهریه مدت هاست که در کشور ما به بحث داغی تبدیل شده و حاشیه های زیادی را با خود به همراه داشته است.
از مجرم شدن یک روزه داماد گرفته تا تمکین نکردن عروس خانم بعد از عقد و حقی که بعد ازمرگ نیز برذمه آقای داماد است، همگی حاشیهها و مسایلی هستند که این روزها همه آنهایی که ازدواج کرده اند با آن دست به گریبانند.
یک لایحه پر سر و صدا در قوانین مهریه
مهریه به دوران خیلی دور برمیگردد و سابقه ای به قدمت ازدواج دارد، حداقل در ایران ما که اینطور است، یادش بخیر شعار مادربزرگم این بود” زن با رخت سفید میره خونه بخت و با کفن سفید می یاد بیرون” ۷۰ سالش تموم شد که فوت کرد، می گفت به زمان خودش پدر بزرگم ۴ هزار تومان مهرش کرده است، شاید آن روزها مردها خیالشان راحت بود که هیچ زنی مهرش را طلب نمی کند.
اما قوانین مهریه به خصوص درسال های اخیر، تغییر زیادی کرده است و برخی زنان با کوچکترین بهانه ،این حق قانونی را برای آزار شوهرها هم شده از آنها طلب میکنند.
بالاخره با ادامه پیدا کردن این رویه و بالا بودن مبالغ مهریه و افزایش تعداد دامادهای زندانی، موجب شد که مسوولان به فکر چارهای افتادند.
به طور حتم تدوین و تصویب لایحه حمایت از خانواده” مهم ترین اقدامی است که برای حل این معضل از سوی مقامات انجام شده است.
در این لایحه در بخش مهریه، بحث برانگیز ترین مورد، تعداد و میزان سکههای مندرج درعقدنامه با عنوان رسمی مهریه بود.
در این زمینه پیشنهادهای مختلفی ارایه شد که در نهایت عدد ۱۱۰سکه بهار آزادی طرح جدید، ملاک عمل قرار گرفت.
براساس این مصوبه، آقای داماد می تواند رقم مهریه عروس خانوم را تا هر تعداد سکهای که مد نظر دارد، تعیین کند.
اما فقط تا ۱۱۰ سکه آن ضمانت اجرای کیفری دارد و بالای ۱۱۰ سکه ضمانت کیفری ندارد و شخص برای پرداخت نکردن آن زندانی نمیشود.
البته این موضوع هنوز رنگ و بوی قانون پیدا نکرده است.
بی مهریه ها بخوانند
کم نیستند زنان و دخترانی که به دلایل مختلف مانند اجبار به ازدواج، هزینه شدن برای خونبها، مخالفت خانواده به ازدواج یا هر دلیل دیگری از حق مهریه چشم پوشی می کنند و بدون درج شدن رقمی درعقدنامه، به عقد دیگری درمی آیند.
این دختران که در بسیاری از موارد مجبور به طلاق می شوند، باید بدانند که قانون در مورد قوانین مهریه نیز طرف آنها را گرفته است.
کسانی که تصمیم به ازدواج می گیرند، باید بدانند که اگردر عقد مهریهای برای آنها تعیین نشود، درهرصورت به آنها مهریه تعلق میگیرد، که این مهریه «عندالمطالبه» هم هست.
در این میان برقرار شدن رابطه میان زن و مرد نیز در میزان و رقم مهریه موثر است.
به عبارتی اگر جدایی قبل از رابطه زناشویی باشد، مهریه با توجه به وضعیت مالی مرد محاسبه میشود که “مهرالمتعه” نام دارد.
اگر جدایی بعد از رابطه زناشویی باشد، رقم مهریه متناسب با زنانی است که اطراف عروس هستند، این افراد که شامل خواهر، افراد آشنا و نزدیکان عروس می شوند.
این مهر را “مهرالمثل” می نامند.
مهر در عقد موقت
عقد موقت هم در قانون و هم در شرع ما وجود دارد، در این نوع ازدواج نیز دریافت و پرداخت و قوانین مهریه اصولی دارد که در برخی از موارد دعوای میان زوجین را تشکیل میدهد.
شاید این جمله “مهرالمعلوم و مدت المعلوم” را شنیده باشید.
این جمله بار حقوقی مشخص و مسلمی دارد.
خانم هایی که ازدواج موقت کردهاند و تصمیم گرفتهاند مهریه شان را از همسرشان بگیرند، می توانند این موضوع را مانند گرفتن مهریه در ازدواجهای دائم پیگیری کنند.
با این تفاوت که در ازدواج دائم، زن نسبت به نفقه هم حق دارد، اما در ازدواج موقت زن حق نفقه ندارد مگر اینکه در صیغه نامهاش شرط شده باشد.
مهریه جزء طلبهای ممتازه است.
یعنی اگر کسان دیگری ازشوهر طلبکار باشند، طلب خانم نسبت به آن طلبها ارجحیت دارد.
آنهایی که دوست دارند مهریه خود را طلب کنند، می توانند به ۲ مکان مراجعه کرده و پیگیر حق خود باشند.
دو موقعیت موجود
نخست اینکه زن بعد ازشکایت از مرد، دادگاهی برای رسیدگی به این موضوع دایر و مرد اگر مالی هم نداشته، دادگاه حکمی مبنی بر پرداخت مهر برایش صادر می کند و اگر مرد حتی بعد از صدور حکم مالی به دست آورد، به نفع مهریه زن ضبط می شود.
اجرای احکام بخش رسیدگی به این امر است و زن با مراجعه به بخش اجرای احکام دادگاه درخواست اجرای حکم میکند.
دوم زمانی است که مرد مال پرداخت مهریه زن را دارد در این صورت زن با سند ازدواج به قسمت اجرای اداره ثبت مراجعه کرده و بعد از شکایت اداره ثبت، طی نامه ای به مرد اطلاع می دهد که مهریه زن را بپردازد، در غیر این صورت اموال او توقیف می شود؛ همچنین زن از طریق ثبت می تواند حکم ممنوع الخروج شدن مرد را هم گرفته و تا تسویه نشدن حسابش این حکم را نگه دارد.
اگر کار بیخ پیدا کند، ازطریق دادگاه معمولا ۵ تا ۶ ماه این کار به طول می کشد.
اما این روند ازطریق اداره ثبت به ۱۵ روز کاهش می یابد.
یادتان باشد درحل مسایل خانوادگی، داشتن وکیل مدافع الزامی است.
راه فرار بسته است
نه خیلی دور، مردها راه دور زدن و فرار از دست قانون برای عدم پرداخت مهریه را یاد گرفته بودند.
راهکار ساده بود، مردها برای فرار، مال خود را به سرعت به نام یکی از نزدیکان زده و در دادگاه ادعا می کردند مالی برای پرداخت مهریه زن ندارند.
اما قانون مدتی است که این راه را بسته است، آقایان متخلف بدانند که بر اساس قوانین مهریه نمی توانند از زیر بار ندادن مهریه به همسرشان شانه خالی کنند و اگر مالی داشته باشند و قبل از اقدام به طلاق همسرشان اموالشان را به نام افراد دیگری به خصوص نزدیکانشان بزنند، طبق ماده ۲۱۸ قانون مدنی معامله باطل شده و مال به نام مرد برمیگرداند.
برای مثال اگر زن و شوهری اختلاف پیدا کنند و زن به ثبت و یا دادگاه مراجعه کرده و مهریهاش را طلب کند، درهمین فاصله شوهر، خانه را با معامله ای به نام یکی از نزدیکانش مانند خواهر یا مادرش منتقل کند این معامله را می توان صوری فرض کرد، به این دلیل که شخص مورد معامله از نزدیکان است و امکان اینکه در واقع معاملهای شده باشد، خیلی کم است و چون اختلاف میان زن و شوهر هم در همین زمان واقع شده است، قانون احتمال می دهد که مرد برای امتناع از پرداخت مهریه، این کار را کرده و برای بستن راه فرار مرد، معامله را صوری تصور کرده و آن را باطل می کند.
مهریه ربطی به تمکین نکردن ندارد
در جریان باشید که قوانین مهریه به هیچ عنوان ربطی به تمکین ندارد.
اگر زنی خانه شوهرش را بدون اجازه و اطلاع او ترک کند و مدتی در خانه شخص دیگری باشد، عدم تمکین کرده است و مرد می تواند با پرکردن استشهادیه از همسایهها که تایید ۲ یا ۳ نفر کافی است این موضوع را ثابت کند.
اگر مرد به دادگاه شکایت کند که همسرش عدم تمکین کرده است و درمقابل زن مدعی شود که شوهرش او را از خانه بیرون کرده است و دادخواست مطالبه نفقه بدهد، به تشخیص دادگاه ، نفقه تعیین و یا رد می شود.
اگر زن محق باشد نفقه پرداخت و اگر مرد راست گفته باشد، نفقه ای به زن پرداخت نمی شود.
به هرحال و در هر صورت ،این امر تاثیری درحکم مهریه ندارد و مرد نمی تواند به بهانه ترک کردن خانه از سوی زن، مهریه را پرداخت نکند.
وقتی یکی از طرفین بمیرد
اگر مهریه زن توسط مرد پرداخت نشود، بعد از فوت مرد، به این دلیل که مهریه زن از طلبهای ممتازه به حساب میآید، باید به زن پرداخت شود.
اگر مرد مالی داشته باشد مقداری از مال که مساوی با مهریه زن است، توقیف می شود و وقتی که زن مهریه اش را دریافت کرد، بعد از آن باقی بدهیهای مرد از اموالش پرداخت می شود.
مهریه زن به هیچ عنوان جزء سهم الارث وی به حساب نمیآید و در این مورد اگر متوفی بچهای نداشته باشد، بعد از کسر مهریه از اموال مرد، یک چهارم از کل اموال باقی مانده شوهر، به عنوان ارثیه به زن می رسد.
اگر متوفی بچه داشته باشد، این سهم الارث به یک هشتم کاهش می یابد.
اگر متوفی بیش از ۲ زن داشته باشد، همین یک هشتم بین زنها تقسیم میشود.
در صورتی که زنی قبل از اینکه مهریه اش را دریافت کند، فوت کند خانواده زن می تواند مهریه دخترش را تقاضا کند و چون دینی است که به عهده مرد بوده و بعد از فوتش جزء ماترک وی است، وراث زن می توانند از مهریهاش ارث ببرند.
پول یا چک رهن خانم هم دادنی است
بارها شاهد این بوده ایم که زن و شوهری اوایل ازدواجشان با چک یا پول خانم، خانهای را به نام شوهر، رهن یا اجاره می کنند، اما بعد از مدتی تصمیم به جدایی دارند و نمی دانند آن پول پرداختی به کدام طرف تعلق دارد.
باید بدانید که بر اساس قوانین مهریه و دراین مورد اگر زن و مرد تصمیم بگیرند که خانه را تخلیه کنند، باید با صاحب خانه صحبت کرده و به توافق برسند و اگر خانه را تخلیه نمیکنند و مرد تصمیم دارد در آن زندگی کند، این پول بدهی از طرف مرد برای زن می شود که باید در هر صورت به او بپردازد.
در صورتی که پول رهن را نیز مرد پرداخت کرده باشد، این پول به عنوان مهریه ثبت شده و صاحبخانه باید آن را به حساب دولت واریز کند تا به عنوان مهریه به زن پرداخت شود.
طلاق توافقی
مردانی که می خواهند تجدید فراش کنند، باید اجازه زن اول را داشته باشد.
درغیر این صورت، زن اول می تواند تقاضای طلاق کند و در این مورد اگر طلاق توافقی باشد و در تمام موارد میان زن و مرد توافق شده باشد، مدت زمان تحقق آن بسته به دادگاه های مختلف، از ۱ تا ۲۱ روز متغیر است.
در این مورد نیز بر اساس قوانین مهریه مرد باید تمام حق و حقوق زن را پرداخت کند یا بالاخره رضایت زن را کسب و بعد تصمیم به ازدواج دوم بگیرد.
مهریه زن و قوانین مرتبط با تعلق و یا عدم تعلق آن
مهریه زن دوشیزه
بر طبق قانون برای زن دوشیزه(باکره)، مهریه ای نصف در نظر گرفته شده است.
بر طبق ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی چنانچه شوهر پیش از نزدیکی با زن خود، وی را طلاق دهد، آن زن مستحق دریافت نیمیاز مهریه خواهد بود.
در صورتی که شوهر بیش از نیمیاز مهریه زن را پیش از طلاق داده باشد، میتواند مازاد از نصف آن مهریه را عینا، قیمتا و یا مثلا از زن دریافت نماید.
مهریه در طلاق توافقی و یا طلاق از سوی زوجه
در طلاق توافقی و یا درخواست طلاق از سوی زوجه، زن در قبال طلاق چیزی از مهریه خود را میبخشد و در واقع با اختیار خود از قسمتی از مهریه صرف نظر میکند.
در این شرایط زوج ملزم به پرداخت مابقی مهریه خواهد بود و چشم پوشی زوجه از بخشی از مهریه در قبال طلاق، به معنای عدم استحقاق وی در اخذ مهریه معنا نمیگیرد.
اشتباهات رایج مردم در پرداخت مهریه
در بسیاری از موارد تصور میشود که اقدامات ناپسند زوجه موجب میشود تا استحقاق لازم برای دریافت مهریه را نداشته باشد.
بر خلاف تصور برخی از افراد عدم تمکین، بیماری، ارتکاب به جرم، رابطه نامشروع، خیانت و… هیچ گونه ارتباطی به پرداخت مهریه زوجه نخواهد داشت و مرد موظف است تا مهریه زن را پرداخت نماید.
عدم تعلق مهریه به زن
در برخی از موارد زوجه پس از عقد نکاح، با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمیکشور، بخشی و یا تمامی مهریه خود را به همسر میبخشد.
این مسئله به معنای عدم استحقاق زن برای دریافت مهریه نمیباشد.
در این شرایط زن با اختیار خودش از حقی که برایش در مهریه در نظرگرفته شده است، چشم پوشی میکند.
در سه صورت مهریه زن به وی تعلق نمیگیرد که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد:
- با استناد به ماده ۱۰۸۹ قانون مدنی چنانچه عقد دائم و یا موقت بین زوجین بنا بر دلایلی باطل باشد و بین آنها نزدیکی صورت نگرفته باشد، زن حق دریافت مهریه از مرد را نخواهد داشت.
- با تکیه بر ماده ۱۱۰۱ قانون مدنی کشور اگر به دلایل مختلف نکاح بین زوجین فسخ شود و در طول مدت زوجین با یکدیگر نزدیکی نداشته باشند، زن مستحق به دریافت مهریه نخواهد بود. در این ماده استثناء هم ذکر شده است. در صورتی که مرد توانایی لازم برای عمل زناشویی را نداشته باشد، زن میتواند در زمان فسخ نکاح نیمیاز مهریه خود را درخواست نماید.
- به طور کلی مهریه دختر باکره در زمان طلاق نصف خواهد بود و از شرایط لازم برای دریافت کل مهریه برخوردار نمیباشد.
میزان مهریه قابل وصول چقدر است
تا ۱۱۰ سکه قابل وصول است و در صورت اعسار زوج، قانون او را مجاب به پرداخت بیش از ۱۱۰ سکه نمیکند
باتوجه به بخشنامه رئیس قوه قضاییه برای عدم حبس زندانیان این بخشنامه و این قانون در جهت کاهش جمعیت کیفری زندانها صورت گرفته است و با اجرایی شدن این بخشنامه ۵۰۰۰ زندانی از زندان آزاد شدهاند و این مهم روند بهبودی در دستگاه قضا داشته است.
طبق این قانون، مهریه زنان هرچقدر باشد مرد مکلف به پرداخت ۱۱۰سکه است و باقی مهریه درصورتی قابل وصول است که زوج بتواند ثابت کند همسرش ملاعت مالی دارد و اگر مالی از زوج شناسایی نشد طبق ماده ۲ نحوه اجرای محکومیتهای مالی عمل میشود و اگر مرد اثبات کند که توان پرداخت ندارد، مهریه همان ۱۱۰سکه خواهد بود.
در پرداخت مهریه مازاد بر ۱۱۰ سکه، حکم جلب صادر نمیشود و در صورت استطاعت مالی زوج اموال وی توقیف خواهد شد و مطابق این لایحه تا ۱۱۰ سکه طلا از مهریه تعیین شده ضمانت اجرایی برای اعمال ماده دو نحوه اجرای محکومیت های مالی را دارد، یعنی زوجه میتواند در صورت پرداخت نکردن مهریه تا این میزان با اعمال ماده ۲، حکم جلب زوج را بگیرد