دریاچه ارومیه ۱۴۰۳ : آخرین اخبار خشک شدن و امید نجات دوباره + عکس
دریاچه ارومیه ۱۴۰۳ : خشک شدن دریاچه ارومیه / آخرین اخبار + عکس / حال خوب دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه : در این مطلب از بخش اخبار اجتماعی و گردشگری در وب سایت نایریکا به دریاچه ارومیه, وضعیت دریاچه ارومیه, دریاچه ارومیه امروز, دریاچه ارومیه در حال حاضر, تحقیق در مورد دریاچه ارومیه, دریاچه ارومیه ۱۴۰۳, دریاچه ارومیه ۱۴۰۴, وضعیت دریاچه ارومیه هم اکنون, علت خشک شدن دریاچه ارومیه, تاریخجه دریاچه ارومیه, جزایر دریاچه ارومیه, دریاچه ارومیه در کدام استان است, علت تشکیل دریاچه ارومیه می پردازیم.
این مطلب با جدیدترین اخبار مربوط به دریاچه ارومیه به روز می شود.
با ما همراه باشید.
وسعت دریاچه ارومیه به ۱۵۰۰ کیلومتر مربع رسید
۱۴۰۳/۱/۲۴
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه:
بارنبارندگیها در بلندمدت در حوضه آبریز دریاچه ارومیه ۲۷ درصد افزایش یافته است.
وسعت کنونی دریاچه ارومیه یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع و نسبت به زمان مشابه در سال ۱۴۰۲، ۳۵۰ کیلومترمربع بیشتر شده است.
حال خوب دریاچه ارومیه
۱۴۰۳/۱/۱۷
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست:
وضعیت دریاچه ارومیه نسبت به سال قبل خیلی مناسب است.
اکنون یک میلیارد و ۷۷۰ میلیون متر مکعب آب وجود دارد و حتی شرایط برای تفریح مردم مهیاست.
اولین سالی است که وزارت نیرو در حق آبه دریچه ارومیه خوب ورود پیدا کرد./ایسنا
افزایش مساحت پهنه آبی دریاچه ارومیه در ۱۴۰۳
۱۴۰۳/۱/۱۲
پردازشهای صورت گرفته حاکی از برآورد مساحت دریاچه ارومیه در ۱۶ اسفندماه ۱۴۰۱ و ۳ اسفندماه ۱۴۰۲ به ترتیب برابر با ۱۸۱۹ و ۲۰۶۱ کیلومترمربع میباشد.
در شکل با مقایسه نتایج بهدست آمده در بازه سالهای ۱۴۰۲-۱۴۰۱، میتوان به وضوح این افزایش مساحت صورت گرفته در قسمت جنوبی دریاچه را در اسفندماه ۱۴۰۲ مشاهده کرد.
آب دریاچه ارومیه نیم متر بالا آمد
۱۴۰۳/۱/۶
سخنگوی صنعت آب کشور: مقایسه آماری نشان میدهد که تراز دریاچه نسبت به ابتدای سال آبی دارای رشد ۵۰ سانتیمتری بوده و در مقایسه با تاریخ مشابه سال گذشته، ۶ سانتیمتر بیشتر است.
شرایط همه تالابها و دریاچه ارومیه به مرور بهتر میشود
۱۴۰۲/۱۱/۲۴
معاون سازمان حفاظت محیط زیست: شرایط دریاچه ارومیه بسیار سخت و بحرانی است.
یک وقفه کوتاهی در ساخت تونل انتقال آب، به دلیل ترک بهوجود آمد.
با دستور رئیسجمهور اعتبارات بلافاصله تامین شد و الان تونل به اتمام رسیده است.
شرایط همه تالابها ازجمله دریاچه ارومیه تا شش سال به مرور بهتر خواهد شد.| ایسنا
سلاجقه: اعتبار خوبی برای احیای دریاچه ارومیه مصوب شد
۱۴۰۲/۱۱/۱۴
علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست:
در آخرین نشست ستاد احیای تالابهای کشور اعتبارهای خوبی برای احیای دریاچه ارومیه تصویب شد.
در بحثهای سختافزاری و نرمافزاری احیای دریاچه اقدامات خوبی انجام شده و محکم ایستادهایم تا دریاچه ارومیه احیا شود.
از وزارت نیرو میخواهیم که به تعهدات خود عمل کند./ ایرنا
اتفاق عجیب در دریاچه ارومیه
۱۴۰۲/۱۱/۱۱
ویدیوهایی از جوشیدن ناگهانی یک چشمه نزدیک دریاچه ارومیه در صفحات محلی آذربایجان غربی منتشر شده است.
یکی از مهمترین دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه بی آب شدن چشمههای اطراف دریاچه است که در روزهای گذشته انتشار فیلمی که از جوشیدن ناگهانی یک چشمه پرآب در کنار دریاچه حکایت دارد امیدها را به زنده شدن این دریاچه زنده کرده است.| چندثانیه
۲۳ سد فعال درحال رقم زدن مرگ دریاچه ارومیه
۱۴۰۲/۱۰/۲۰
عوامل انسانی که در رقم خوردن وضعیت اسفناک دریاچه ارومیه نقش داشتهاند شامل سدسازیهای متعدد، ساخت بزرگراه شهید کلانتری و توسعه ۲۷۰ هزار هکتاری کشاورزی است که البته بیشتر این سدها برای توسعه کشاورزی ساخته شده و از ۲۳ سد فعال در این حوضه آبریز، کشاورزی در کاربرد ۱۵ سد دیده شده است.
به دلیل ساخت این سدها، حجم آبی که پیش از ساخت آنها به دریاچه ارومیه وارد میشده اکنون به زمینهای کشاورزی رفته یا در پشت سدها ذخیره میشود و معمولاً در هر سال مقدار بسیار اندکی از آب برخی از این سدها، سهم دریاچه ارومیه میشود که همین مقدار اندک نیز تبخیر میشود!
سد زولا، سد شهرچای، سد آغچای، سد ارس ۲ و… ازجمله سدهایی هستند که ورودی آنها به دریاچه ارومیه تقریبا صفر است!|تسنیم
نفس های آخر دریاچه ارومیه
۱۴۰۲/۹/۲
آخرین تصاویر ماهوارهای از دریاچه ارومیه نشان میدهد که در فاصله یکسال اخیر و از آبان ۱۴۰۱ تا آبان ۱۴۰۲، از سطح ۸۷۸ کیلومتر مربعی آب دریاچه ارومیه، حدود ۸۰ درصد خشک شده و حالا فقط ۱۷۰ کیلومتر مربع و معادل ۴ درصد از سطح آب دریاچه به جا مانده که مساوی با مرگ قطعی ششمین دریاچه آب شور جهان و بزرگترین دریاچه داخلی ایران است.
ضربه مهلک ترکیه به آب ایران با سدسازی
۱۴۰۲/۵/۲۸
️ سدسازیهای ترکیه حقابههای ایران را تحت تاثیر قرار داده است. با احداث سد ترکیه، آب ورودی رود ارس به دریاچه ارومیه منتقل نشد.
درصد اعتبار مصوب احیای دریاچه ارومیه اختصاص یافت
۱۴۰۱/۹/۱۲
دبیر کارگروه ملی احیای دریاچه ارومیه گفت: ۱۰۰ درصد اعتبار مصوبه برای احیای دریاچه ارومیه محقق شده که نشانه عزم دولت سیزدهم برای احیای نگین آبی آذربایجان است./ ایرنا
چرا دریاچه ارومیه خشک شد؟
عامل خشک شدن دریاچه ارومیه
یکی از موضوعات این سال ها راجع به عامل خشک شدن دریاچه ارومیه است که در بین مردم پراکنده شده و شاید همه ما ایرانی ها بعد از شنیدن خبر خشک شدن دریاچه این سوال را از خود پرسیده باشیم! دریاچه ارومیه به عنوان بزرگترین دریاچه داخلی ایران و البته با دارا بودن اکوسیستمی با ارزش در جهان و ایران، همواره برای دانشمندان، محققان، علاقه مندان به محیط زیست و البته بسیاری از افراد دیگر ارزشمند و نقطه حساسی بوده است. دریاچه ارومیه از سال ۱۳۴۶ به دلیل موقعیت و ویژگی های طبیعی و اکولوژیکی که دارد به عنوان پارک ملی به ثبت رسید. مجله الی گشت در این مطلب سعی می کند تا دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه را بیان و توضیح دهد. امید است که با تدبیرهایی که اندیشمندان کشورمان انجام می دهند کم کم بتوانیم شاهد بازگشت و پر آب شدن این دریاچه قرمز رنگ شویم.
موقعیت دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه در میان استان های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی قرار گرفته است. ارتفاع دریاچه ۱۳۰۰ متر از سطح دریا است. در گذشته متوسط عمق دریاچه، حدود ۶ متر بوده است. طول آن نیز به ۱۲۰ کیلومتر و پهنایش به ۱۵ تا ۵۰ کیلومتر می رسید که مساحتی حدود ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ کیلومتر مربع را شامل می شد. مساحتی که هم اکنون دیگر شاهد آن نیستیم. دریاچه ارومیه به همراه جزایر کبودان و قیون داغی از مناطق حفاظت شده محسوب می شود. همچنین در یونسکو به عنوان منطقه حفاظت شده زیست کره به ثبت رسیده است.
در مجموع می توان ۳ عامل را عامل خشک شدن دریاچه ارومیه دانست که شامل برداشت بیش از حد مجاز از منابع آبی حوضه آبریز دریاچه، توسعه بی رویه بخش کشاورزی در اطراف دریاچه با بهره برداری از آب های این حوضه و شاید در نهایت، تشدید تغییرات اقلیمی و وقوع خشکسالی در کنار دو عامل دیگر است.
عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه
ایجاد سد
در مسیر رودخانه هایی که در حوضه آبریز دریاچه ارومیه قرار گرفته اند، سد های بی شماری ساخته شده است. در آذربایجان غربی و ارومیه حدود ۲۲ سد ساخته شده است. در استان آذربایجان شرقی از بین ۳۶ سد احداث شده حدود ۲۲ سد به بهره برداری رسیده و ۴ سد نیز در استان کردستان ساخته شده است. یعنی چیزی در حدود ۶۲ سد که حدود ۳۴ سد از آن ها به بهره برداری رسیده و میزان آب ورودی به دریاچه را کاهش داده است. در مجموع بر اساس برخی از آمارها می توان گفت که حدود ۴۴ سد در طی ۳ دهه گذشته بر روی حوضه آبریز دریاچه ارومیه ساخته شده است.
حفر چاه های غیر مجاز
در اطراف دریاچه ارومیه و حوضه آبریز دریاچه در طی این سال ها حدود ۴۸ هزار حلقه چاه غیر مجاز حفر شده است که این موضوع باعث کاهش سطح آب های زیرزمینی و میزان آب های زیرزمینی این منطقه شده است. در این منطقه حدود ۶۸۰ هزار هکتار سطح در زیر کشت قرار گرفته است. برای مقایسه بیشتر میزان بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی در این منطقه را در بین سال های گذشته مقایسه می کنیم. در سال های ۵۲ ـ ۱۳۵۱ این میزان معادل ۶۹۷.۷ میلیون متر مکعب بوده در حالی که در سال های ۹۳ ـ ۱۳۹۲ مقدار بهره برداری به ۲۴۰۱.۶ میلیون متر مکعب یعنی چیزی در حدود ۳٫۵ برابر سال های قبل رسیده است.
افزایش دمای هوای جهانی
در واقع در این دو دهه گذشته دمای هوای کره زمین به میزان ۲ درجه سانتی گراد افزایش یافته که باعث کمبود بارش های فصلی و تشدید بحران افزایش گرمای هوا شده است. با این حال این موضوع را به عنوان عامل خشک شدن دریاچه ارومیه نمی توان در نظر گرفت. چرا که آمارهای بارش سالانه در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در مدت ۵۰ سال اخیر بیان می کند که در این حوضه ما شاهد کاهش چشمگیر بارندگی نبوده ایم. متوسط بارندگی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه نزدیک به ۳۵۱ میلی متر است. این میزان تنها در ۳ سال متوالی ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۹ کاهش پیدا کرد و به زیر خط نرمال بارندگی منطقه رسید. اما در دیگر سال ها، میزان بارش در حد نرمال بوده است. پس افزایش دمای هوا و کاهش بارندگی را نمی توان به عنوان عامل خشک شدن دریاچه ارومیه دانست.
جاده میان گذر دریاچه ارومیه
در سال های اخیر احداث جاده ای غیر اصولی از میان دریاچه ارومیه باعث دو نیم شدن دریاچه ارومیه شده که بعضی از کارشناسان اذهان داشته اند این موضوع نیز می تواند عامل خشک شدن دریاچه ارومیه باشد. این کارشناسان گفته اند که این جاده در روند طبیعی دریاچه اختلال ایجاد کرده و در کنار عوامل دیگر باعث خشک شدن دریاچه ارومیه شده است.
برای نجات دریاچه ارومیه چه کارهایی می توان انجام داد؟
به گفته مهندس مرتضی حقوقی، عضو هیات رئیسه جامعه مهندسی مشاور و رئیس کمیته محیط زیست این مجمع، برای نجات این دریاچه باید سدهایی که بر روی رودخانه های آبریز دریاچه ساخته شده باز شوند و آب آن ها به درون دریاچه جاری شود. همچنین صرفه جویی در مصرف آب در زمینه کشاورزی منطقه هم می تواند از مهم ترین عوامل نجات دریاچه ارومیه دانست. همچنین باید از حفر چاه های غیر مجاز جلوگیری کرد. چاه های احداث شده نیز باید شناسایی و از برداشت بی رویه آب ها توسط این چاه ها جلوگیری شود.
آیا دریاچه ارومیه خشک خواهد شد؟
در واقع به دلیل تمام عواملی که در بالا ذکر شد، هم اکنون یک سوم سطح آب دریاچه کاهش یافته و خشک شده است. اگر این روند ادامه پیدا کند در سال های آتی شاهد خشک شده کامل این زیست کره و نابودی کامل آن خواهیم بود.