بانک مغز ایران / بانک مغز تهران / اولین بانک مغز ایران
بانک مغز ایران / بانک مغز تهران / اولین بانک مغز ایران
بانک مغز ایران : در این مطلب به آخرین اخبار درمورد بانک مغز ایران می پردازیم.
این مطلب با جدیدترین اخبار به روز می شود.
با ما همراه باشید.
بانک مغز ایران
۱۳۹۸/۵/۹
بانک مغز ایران در راستای افزایش مطالعه محققان روی بیماریهای عصبی از جمله ام اس و آلزایمر در دانشگاه علوم پزشکی ایران راه اندازی شده است
در حال حاضر ۱۲۰ مغز انسان در بانک مغز ایران ذخیرهسازی شده است.
بانک مغز ایران یکی از واحدهای تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی ایران است و در زمینه ی تحقیقات انسانی در حوزه بیماری های سیستم عصبی فعالیت می نماید. این مرکز با ارائه خدمات پژوهشی در راستای ارتقا و تولید دانش در زمینه بیماری های دستگاه عصبی ایفای نقش می کند.
ذخیرهسازی ۱۲۰ مغز انسان در بانک مغز ایران/ علاقمندان فرم اهدای مغز پر کنند
۰۹ شهریور ۱۳۹۷
رئیس بانک مغز ایران با اشاره به علت و ضرورت ذخیره سازی مغز انسان، از نقش موثر این روش علمی حیاتی در عرصه پزشکی خبر داد.
محمد تقی جغتایی رئیس بانک ذخایر مغزی ایران در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره علت ذخیره سازی مغز انسان در این بانک بیان کرد: این روش علمی که هم اکنون یکی از مهمترین شیوههای بررسی مشکلات مغز در جهان به شمار میرود، نقش اساسی در یافتن راه درمان بیماریهایی دارد که سالانه جان هزاران نفر را میگیرد و به همین منظور بانک ذخایر مغزی ایران هم اکنون آماده همکاری با مراکز تحقیقاتی و دانشگاههای سراسر کشور است.
وی ادامه داد: بانک مغز ایران در حقیقت از سال ۹۵ اقدامات فرآوری را آغاز کرده است و هم اکنون توانسته ۱۲۰ مغز انسان را برای این بانک ذخیره سازی کند؛ زمان طلائی برای انتقال مغز به بانک، ۴ الی ۶ ساعت است که برای این کار باید آن را درون محلول ویژه ای قرار داد و اگر این جابجایی زمان زیادی به خود اختصاص دهد، تقریبا مغز برای طی مراحل ویژه نگهداری طولانی و تحقیقات، کارایی خاص خود را از دست میدهد.
جغتایی همچنین با تأکید بر اینکه در حال حاضر همه افراد سالم میتوانند با پر کردن فرم مخصوص مغزشان را بعد از فوت اهدا کنند، تأکید کرد: البته فعلا گردآوری مغز فوت شدگان مبتلا به آلزایمر، اسکیزوفرنی، پارکینسون، ALS و تومورها در رأس اولویتهای بانک ذخایر مغزی ایران قرار دارد زیرا تشخیص اصلیترین علت بروز این بیماریها برای دستیابی به درمانهای نوین آن نیازمند مدلهای آزمایشگاهی اصلی است که مغز انسان مبتلا به این بیماریها بهترین مدل به شمار میرود؛ بنابراین گردآوری مغزهای اهدائی برای دستیابی به روشهای درمانی و درمان مبتلایان به بیماریهای مذکور نقش موثری دارد.
رئیس بانک مغز ایران در مورد نحوه انتقال مغز فرد فوت شده نیز، گفت : ابتدا باید بگویم که تمام مجوز های لازم برای این اقدام اخذ شده و این انتقال با همکاری پزشکی قانونی و حضور یکی از کارشناسان در زمان خارج کردن مغز از بدن و در ماکز درمانی معرف، انجام می شود حتیخانواده ها می توانند به جای همه مغز، بخشی از این عضو متوفی را اهدا کنند و این اطمینان را می دهیم که چنین اقدامی کمک بزرگی برای بسیاری از بیمارانی می کند که هنوز زنده اند و در انتظار درمانهای نوین و موثر برای درمان کامل بیمارشان به سر می برند.
وی یادآوری کرد: هم اکنون برای دستیابی به درمانهای نوین مبتلایان دیابت از نمونههای موشهای آزمایشگاهی استفاده میشود ولی این مسئله در مورد مغز انسان که ساختار و رفتارهای خاص خودش را دارد به هیچ عنوان امکانپذیر نیست بنابراین نمیتوان مدلهای حیوانی را جایگزین مغز انسان کرد، مسئله مهمی که اهمیت ذخیرهسازی مرکز فرماندهی بدن را برای دستیابی به درمانهای نوینی که منجر به مرگ بیماران میشود بیش از پیش افزایش میدهد.
اولین بانک مغز تهران
۱۷ فروردین ۱۳۹۶
مغز انسان جایگاه شکلگیری افکار، عواطف، حافظه، منطق، باورهای آدمی و… است
سلامت مغز انسان جایگاه شکلگیری افکار، عواطف، حافظه، منطق، باورهای آدمی و… است.
بااینحال هزاران سال طول کشید تا این واقعیت بهظاهر ساده امروزی، درک و پذیرفته شود.
به گزارش ،فرهنگهای اولیه بشری درباره چگونگی کارکرد جسم و ذهن نظرات متفاوتی داشتند و افسانههای زیادی دراینباره شکل گرفت.
حدود دوهزارو ۳۰۰ سال پیش، «ارسطو»، فیلسوف یونانی، بر این باور بود که جایگاه تفکر و هوش در قلب انسان است، نه در مغزش.
مصریهای باستان هم اگرچه از این موضوع اطلاع داشتند که مغز در کنترل بدن و فعالیتهای جسمانی ما نقش دارد، اما با این حال آنها هم مانند «ارسطو» تصور میکردند قلب ارزشمندترین عضو بدن و جایگاه اصلی جوهره وجودی هر فرد است و برای مغز چنین ارزشی قائل نبودند.
ازهمینرو آنها اغلب هنگام مومیاییکردن مردگان خود، قلب را در جسد باقی میگذاشتند (چرا که به باورشان این مهمترین عضو بدن آدمی جایگاه روح و محل ثبت اعمال او در طول زندگیاش بود) اما مغز را به کمک وسیلهای چنگکمانند از سوراخی در کف جمجمه بیرون آورده و بهسادگی دور میانداختند.
از نظر آنها مغز اصولا اهمیت چندانی نداشت، بهویژه در زندگی پس از مرگ.
در حقیقت نادیدهگرفتن مغز در بین مصریان باستان چنان بود که آنها برای نامیدن مغز حتی کلمهای واحد هم نداشتند!
بااینحال و پس از گذشت قرنها، رفتهرفته مشخص شد مغز مرکز فرماندهی کل بدن است و بسیاری از بیماریهای جسم و روان ناشی از مشکلات ساختاری یا عملکرد مغز است.
با وجود پیشرفتهای خیرهکننده چند دهه اخیر در ابداع روشهایی نوین برای بررسی مغز انسان کماکان یکی از بهترین روشها برای بررسی بهتر ساختار و عملکرد آن و همینطور پیبردن به ریشههای بسیاری از بیماریهای اعصاب و روان بررسی مستقیم مغز است و همین موضوع دلیل اصلی شکلگیری «بانک مغز» بوده است.
اما بانک مغز چیست؟
همه ما میدانیم بانک چهجور جایی است و کارش چیست، بارهاوبارها به آنجا رفتهایم و کمتر کسی است که بتواند منکر نقش و اهمیت آن در زندگی ما باشد. بانکها کارشان انجام امورات مالی و پولی است، اما بانک مغز کاری با پول و مسائل اقتصادی ندارد و سروکارش فقط با مغز ماست.
این بانک جایی برای نگهداری مغزهایی است که پس از مرگ افراد به آنجا اهدا شده است، چه با رضایت خودشان (پیش از مرگ) چه با رضایت خانوادهشان (پس از مرگ).
همانگونه که بانکها محل نگهداری سرمایههای مالی ما هستند، بانک مغز هم محل نگهداری اصلیترین سرمایه انسانی ماست؛ چیزی که از ما آنچه را که هستیم ساخته و تمام آنچه هویت انسانی ما را شکل داده در خود دارد، یعنی مغز ما.
بزرگترین بانک مغز(Brain Bank) جهان در دانشگاه هاروارد است که درحالحاضر محل نگهداری حدود سه هزار مغز اهدایی است.
در بریتانیا ۱۰ بانک مغز وجود دارد که تماما زیر نظر شورای تحقیقات پزشکی قرار دارند.
این مراکز مجموعا مسئول نگهداری از ۱۴هزار مغز اهدایی هستند و هر سال دههاهزار نمونه تحقیقاتی از بافت مغز را تهیه کرده و در اختیار پژوهشگران این کشور و همینطور محققان دیگر در سرتاسر جهان قرار میدهند.
به یاد دارم وقتی برای اولین بار وارد بانک مغز بریتانیا در بیمارستان مادزلی لندن شدم احساسم مانند احساس کسی بود که به سرزمینی عجیب و ناشناخته قدم گذاشته است.
واقعیت این بود که حیران و شگفتزده در میان انبوهی از مغزهای انسانی با موجی از افکار و احساسات و پرسشهای متفاوت غرق شده بودم.
مبهوت و هیجانزده حتی نمیدانستم اساسا چه احساس و فکری باید داشته باشم.
در راهروهایی تنگ و تودرتو با نوری کم، پر از قفسههایی که با ضابطه خاصی دقیقا شمارهگذاری شده بودند قدم میزدم و توضیحات مسئول آن قسمت را میشنیدم.
حس غریبی بود و کنجکاویام هر لحظه بیشتر میشد.
در بانک مغز بریتانیا صدها مغز با دقت، نظارت و احترام بسیار نگهداری میشوند. در بدو ورود، تاریخچه افتتاح این مرکز گفته شد و اینکه اساسا اهمیت وجود چنین مرکزی چیست، روال کار در آنجا چگونه است و… و نحوه برشزدن مغز و کلیات و جزئیات آن شرح داده شد و درنهایت هم چند پرونده، همراه با مغز اهدایی آنها را در اختیارمان گذاشتند تا بتوانیم به شیوهای علمی و با استفاده از آموختههای قبلیمان درباره مغز و بیماریهایی مانند آلزایمر، اسکیزوفرنی، اُتیسم و… آنچه را که میدیدیم، از نزدیک تحلیل کنیم و تا حدودی پرده از راز آن مغز و دلایل زیستی-عصبی آن بیماریها و مشکلات فرد برداریم.
هرچند در ابتدا و ناخودآگاه در میان انبوهی از مغزهای انسانی به یاد شعر معروف «شاملو» زیر لب زمزمه میکردم «کاش این همه مغز را زبان سخن بود» متوجه شدم اتفاقا در اینجا آنها را زبان سخن است و برای درک ناگفتههایشان باید بر زبان علم مغزکاوی مسلط بود.
درنهایت کاملا برای همگی ما روشن شد این مغزها در شناخت بهتر بیماریهای مختلف، به متخصصان علوم اعصاب میتوانند چه کمک ارزندهای بکنند.
در شرایط عادی برای کسی مشخص نبود کدام مغز متعلق به چه کسی بوده و او چطور درگذشته است؛ اما اینکه آن فرد عظیمترین سرمایه زندگانیاش یعنی «مغز» خود را به ما اهدا کرده تا ما را در کشف رازهای مغز و بیماریهای مختلف و درنهایت کمک به همنوعانش یاری کند، حسی فوقالعاده انسانی و احترامبرانگیز را در آدمی برمیانگیخت و این توشه نهایی من از این تجربه منحصربهفرد بود.
پیش از این، فرم اهدای عضو را پر کرده بودم، اما همان روز تصمیم گرفتم تا فرمهای مخصوص به اهدای مغز پس از مرگ را هم پر کنم و پس از آن حس آرامشبخش و مطبوع کسی را داشتم که از بهامانتگذاشتن بزرگترین سرمایهاش در بهترین بانک موجود، مطمئن شده است.
درباره اهمیت بانک مغز
اما دلیل و اهمیت وجود چنین مرکزی چیست و در یک بانک مغز دقیقا چه کاری انجام میشود؟ بدون هیچ شک و تردیدی نقش این مغزهای اهدایی در کمک به پیشرفت علوم مغزکاوی و اکتشافات جدید مرتبط با آن، بیبدیل بوده است.
بخش عمدهای از دانش امروزی ما درباره بیماریهای مختلف مغز و سیستم عصبی انسان و پیشرفتهای حیرتانگیز دو، سه دهه اخیر از طریق بررسی مغز افراد بیمار و مقایسه آن با مغز افراد سالم به دست آمده است.
برای چنین کاری نیازمند آن هستیم مجموعهای از مغزهای افراد سالم و بیمار را در جایی با دقت نگهداری کرده تا بتوانیم آنها را برای بررسی و مطالعه بیشتر در اختیار محققان قرار دهیم و درست همینجاست که لزوم وجود یک «بانک مغز» مشخص میشود.
یکی از اولین نتایج وجود چنین مرکزی در سال ۱۹۵۷ نمایان شد؛ وقتی «آروید کارلسون» با بررسی مغز افراد دچار بیماری پارکینسون و مقایسه آن با افراد عادی متوجه شد نبود برخی سلولهای عصبی که مسئول تولید نوعی انتقالدهنده پیامهای عصبی (دوپامین) هستند، در بروز این بیماری نقشی کلیدی دارد.
بعدها بررسیهای مشابه دیگری نشاندهنده افزایش میزان آهن در سلولهای مغز این بیماران بوده است.
با وجود پیشرفتهای خیرهکننده در زمینه تصویربرداری عصبی و زنده از مغز انسان (مانند امآرآی کارکردی)، ما همچنان به اصل جنس؛ یعنی خود مغز انسان نیازمندیم؛ چراکه هرچند تصویربرداریهای عصبی درباره ساختار و عملکرد مغز اطلاعات چشمگیری را در اختیار ما میگذارند؛ اما در سطوح جزئیتر سلولی، چیزی به ما نشان نمیدهند و در نتیجه بدون بررسی مستقیم خود مغز و بخشهای مختلف آن زیر میکروسکوپ، نمیتوان فهمید در یک بیماری مانند آلزایمر برای سلولهای مناطق مختلف مغز چه اتفاقی افتاده است.
در واقع برای بررسی همهجانبه مغز و پیبردن به اسرار آن، ما نه به یک روش که به «مجموعه» این روشها نیازمندیم؛ اما نگهداری از مغز انسان کار سادهای نیست و روشهای خاص خود را دارد.
این روشها از افتتاح اولین بانک مغز در دهه ۵۰ میلادی تا به امروز پیشرفتهای بسیاری کرده است. در یک بانک مغز مجموعه متنوعی از مغزهای مختلف را میبینید؛ از مغز افراد سالم از هر سن و جنسی تا مغز افراد دچار بیماریهای مختلف مانند زوال عقل، ام اس، اتیسم، افسردگی و… .
در نتیجه پژوهشگران میتوانند مغز افراد مختلف را با یکدیگر مقایسه کنند.
در هر بانک مغز از هر مغز اهدایی به محترمانهترین شکل نگهداری میشود.
این یک اصل اساسی و خدشهناپذیر است و همه موظف به رعایت آن هستند.
پس از انجام هماهنگیهای لازم و دریافت یک مغز، لازم است یک تشخیص دقیق صورت گیرد؛ مثلا مشخص شود که نوع بیماری فرد اهداکننده و شدت آن دقیقا چه بوده است.
نتیجه اغلب دو تا سه ماه بعد از دریافت تشخیص، به خانواده فرد مرحوم اطلاع داده میشود و این در اغلب موارد کمک میکند تا آنها بهتر بتوانند با مرگ عزیزشان کنار بیایند.
همچنین در اغلب موارد کسب اطلاعاتی پیرامون وضعیت کلی سلامت فرد اهداکننده، سبک زندگی و عاداتش، میتواند به محققان در استفاده بهتر از مغز دریافتی کمک کند.
اما آیا هر مغزی را میتوان اهدا کرد؟ خیر؛ درصورتیکه فرد دچار تومور مغزی یا یک بیماری واگیردار باشد و یا درصورتیکه بیشتر از ۷۲ ساعت از مرگ فرد گذشته باشد، بانک مغز امکان دریافت مغز آن فرد را ندارد.
انجام هماهنگیهای لازم و اجرای تمام مراحل انتقال، دریافت و آمادهسازی مغز اهدایی برای نگهداری آن باید حداکثر تا سه روز پس از مرگ فرد درگذشته صورت پذیرد و درصورتیکه بیشتر از این طول بکشد، به علت شروع استحاله و فروپاشی مغز، امکان دریافت و نگهداری آن از بین میرود.
فرجام مغز در بانک مغز
اما پس از اهدای مغز به بانک مغز، دقیقا چه اتفاقی میافتد؟ در ابتدا مغز را وزن میکنند (مثلا در برخی بیماریها نظیر آلزایمر ممکن است به علت ازدسترفتن بافتهای مغز، وزن آن یکسوم یک مغز معمولی باشد) و سپس سایر مشخصات ظاهری مغز بررسی میشود: سطح خارجی مغز را بررسی میکنند (مثلا اینکه آیا مغز دچار عفونت شده یا خیر)، چینخوردگیهایش را وارسی میکنند (ممکن است مثلا در برخی مناطق و در نتیجه برخی بیماریها مانند زوال عقل، چروکیده شده باشد)، قسمتهای مختلفش را حس میکنند (ممکن است برخی مناطق بیش از حد نرم باشد که میتواند نشاندهنده سکته مغزی باشد)، عروق مغزی بررسی میشود (مثلا سختبودن عروق مغزی شاید نشاندهنده این باشد که فرد رژیم غذایی پرچرب داشته یا زیاد سیگار میکشیده) و… . سپس آن را از وسط برش داده و به دو قسمت (نیمکره) تقسیم میکنند.
یک قسمت (نیمه) برای مقاصد تحقیقاتی در مراکز پژوهشی علوم اعصاب بهکار میرود و دیگری برای انجام معاینات آسیبشناختی (تشخیص نوع بیماری).
برای این منظور قسمت اول را در ماده نگهدارندهای به نام فرمالین قرار میدهند و سه هفته در آن نگه میدارند تا بافت مغز سفت و بهاصطلاح «تثبیت» شود.
در این مدت با آن هیچ کاری ندارند تا این مرحله کامل انجام شود؛ اما نیمه دیگر مغز را بلافاصله به قسمتهای مختلف و معینی برش میزنند، تکههای مختلف و مجزای برشیافته را در ظرفهای مخصوص و داخل یخچالهایی بزرگ و اختصاصی در دمای منفی ۸۰ درجه سانتیگراد قرار داده و نگهداری میکنند تا بافتهای تشکیلدهنده آنها همراه با پروتئینها و ژنهایش سالم حفظ شده و باقی بمانند.
از این بخش در پژوهشهای مختلف علوم اعصاب استفاده میشود؛ مثل بررسی وضعیت و میزان و حتی فعالیت پروتئینهای مختلف در مناطق مختلف مغز و… بخش دیگر هم پس از سه هفته بهطور مشابه به لایههایی با ضخامت یک سانتیمتر و بعد پس از انجام برخی مراحل دیگر به ضخامت هفت میکرومتر برش داده میشود تا در بررسیها آسیبشناختی عصبی مورد استفاده قرار گیرد، مثلا اینکه فرد آیا دچار زوالعقل بوده و اگر بله، چه نوعی از آن.
برای حفظ حریم شخصی افراد درگذشته، هر مغز شماره و کد مخصوص به خود را دارد و نمیتوان فهمید از آنچه کسی است.
یک امر خیر: آیا حاضرید مغزتان را پس از مرگ اهدا کنید؟
تردیدی نیست که افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت اهدای مغز به یک بانک مغز میتواند باعث تشویق و ترغیب بسیاری برای کمک به چنین نهادهایی شود.
بررسیها نشان میدهند از یک مغز اهدایی حداقل در یکصد پروژه تحقیقاتی استفاده میشود.
اهدای یک مغز مانند اهدای سایر اعضای بدن عملی بهغایت خیرخواهانه برای کمک به همنوعان خود است؛ هدیه انسانی و بینهایت ارزشمند ما به علم و کمک به کاهش یا رفع درد و رنج بسیاری در آینده.
شاید حتی به بیانی دیگر بتوان گفت: باقیات صالحات در علم.
ایرانیها در طول تاریخ همواره برای علم و پیشرفت در علوم مختلف ارزش فراوانی قائل بودهاند، وجود بزرگترین کتابخانهها و رصدخانهها و مراکز علمی در ایران چه قبل و چه بعد از اسلام خود مؤید این واقعیت است.
حال شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید مدتی قبل و همگام با مراکز پیشرفته مطالعات مغز و اعصاب جهان، اولین بانک مغز ایران در تهران افتتاح شد و درحالحاضر با دریافت سه مغز اهدایی مشغول به کار است.
آیا شما حاضرید مغزتان را پس از مرگ به بانک مغز تهران اهدا کنید و جوهره وجودیتان را برای گسترش مرزهای علم در دستانی مطمئن به امانت بگذارید؟ اگر پاسختان مثبت است، میتوانید با بانک مغز تهران تماس بگیرید (۸۸۶۲۲۵۷۸) یا با مراجعه به وبسایت آن (brainbank.iums.ac.ir) نامنویسی کنید.