قولنج: درمان / قولنج شکستن / قولنج معده، قولنج پشت، قولنج سر، قولنج کتف

طب سنتی ۱۹ آبان ۱۴۰۲ بدون دیدگاه

قولنج: درمان قولنج / قولنج شکستن / علائم قولنج معده / درمان خانگی قولنج پشت / قولنج سر / قولنج پشت معده / راه های درمان قولنج کتف

قولنج : در این مقاله از بخش طب سنتی در وبسایت نایریکا به قولنج, قولنج چیست, درمان قولنج, قولنج شکستن, علائم قولنج معده, درمان خانگی قولنج پشت, قولنج سر, قولنج پشت معده, راه های درمان قولنج کتف می پردازیم.

با ما همراه باشید.

اگر درباره این مقاله اطلاعات مفید یا تجربه ای دارید در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.

قولنج, قولنج چیست, درمان قولنج, قولنج شکستن, علائم قولنج معده, درمان خانگی قولنج پشت, قولنج سر, قولنج پشت معده, راه های درمان قولنج کتف

قولنج, قولنج چیست, درمان قولنج, قولنج شکستن, علائم قولنج معده, درمان خانگی قولنج پشت, قولنج سر, قولنج پشت معده, راه های درمان قولنج کتف

برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینکهای زیر استفاده کنید:


قولنج چیست

قولنج اصطلاحی است که در مورد دردهای مبهم در نواحی مختلف بدن به کار می‌رود.

در گذشته برای درد احشای داخل شکم نظیر کلیه نیز اصطلاحاتی مثل قولنج کلیوی به کار می‌رفته‌اند و دل‌دردهای مبهم نیز قولنج نوزادان نامیده می‌شود، چنان‌که در لغت‌نامه دهخدا نیز اصطلاح قولنج به صورت «دردی که غفلتاً در ناحیهٔ شکم خصوصاً نواحی مجاور به قسمتهای مختلف قولونها حاصل شود» توضیح داده شده‌است.

امروزه اصطلاح قولنج بیشتر برای دردهای مرتبط با عضلات و مفاصل به کار می‌رود.

قولنج, قولنج چیست, درمان قولنج, قولنج شکستن, علائم قولنج معده, درمان خانگی قولنج پشت, قولنج سر, قولنج پشت معده, راه های درمان قولنج کتف

قولنج چیست

اصطلاح قولنج شکستن هم به معنی وارد کردن فشار به مفاصل به شکلی است که باعث آزاد شدن صدایی کوتاه و خشک از آن‌ها شود.

این کار معمولاً در مورد مفاصل انگشتان انجام می‌شود، اگر چه برخی قولنج مفاصل بین مهره‌های گردن یا پشت یا مفاصل بزرگ‌تر مثل زانو را نیز می‌توانند بشکنند.

قولنج یا کولیک عموما ناشی از ناراحتی در شکم است که گهگاه می‌گیرد و با درد شدید همراه است، البته قولنج در نواحی دیگر بدن مانند پشت، کمر، گردن و کلیه‌ها نیز رخ می‌دهد، ولی بیشتر به دردهای شدید و ناگهانی داخل شکم گفته می‌شود.

قولنج در پزشکی نوین، تعریف و جایگاه علمی ندارد و چیزی که استنباط می‌شود آن است که به دلیل اسپاسم و گرفتگی ناگهانی عضلات، در برخی اندام‌های بدن مانند شکم (معده)، ستون فقرات، کتف، گردن، عضلات پا و قسمت‌های مختلف اسکلت بدن دردی آنی، گذرا و تکرار شونده به وجود می‌آید که عامه به آن قولنج می‌گویند.


درمان قولنج

به طورکلی موارد زیر را در هنگام مواجه با قولنج مدنظر داشته باشید:

هنگام قولنج معده و درد شدید شکم، از خوردن غذاهای جامد بپرهیزید و فقط مایعات باید به مقدار کم و با فاصله خورده شود تا علت و عامل ایجاد درد مشخص گردد.

محل دقیق درد، کیفیت درد و علائم جانبی آن را شناسایی و برای پزشک خود توضیح دهید.

اینکه آیا درد هنگام خوردن غذا شروع شده یا بعد از آن و یا هنگام ورزش نیز بر نحوه و چگونگی درمان موثر است.

شیوه‌های درمان خانگی قولنج که در بالا ذکر گردید، در صورتیکه موثر واقع نشد بی‌درنگ به پزشک مراجعه کنید.

به طور کلی قولنج‌هایی که بیشتر از ۲۴ ساعت طول می‌کشند و یا همراه با تب هستند، باید هر چه زودتر مورد بررسی پزشکی قرار بگیرند.

قولنج, قولنج چیست, درمان قولنج, قولنج شکستن, علائم قولنج معده, درمان خانگی قولنج پشت, قولنج سر, قولنج پشت معده, راه های درمان قولنج کتف

درمان قولنج

برای درمان قولنج تاجریزی (انگوله ) ،گل ختمی یا تخم ختمی ، بنفشه از هر کدام پنج مثقال و از مغز سیاه داخل میوه فلوس چهار مثقال و روغن بادام شیرین ده مثقال مجموع را بجوشانند به طوری که آب داروی جوشیده سه یا چهار لیوان شود بعد از صاف کردن به وسیله ی پارچه ای مقدار پنج مثقال صابون را پودر کرده در دو لیوان آب گرم حل کنند بعد با آب دوا مخلوط نمایند و در دو نوبت برای بیمار تنقیه کنند .

ضمنا مریض باید برای درمان قولنج همراه این عمل ، مقدار ده مثقال روغن بادام شیرین بخورد و از بالای آن نیز دو سه لیوان آب گرم میل نماید .

همچنین می توان مقدار چهار مثقال مغز فلوس را چهار قسمت نموده و هر قسمت را در یک نوبت با دو مثقال روغن بادام شیرین به مریض بدهند و از بالای آن مقداری آب گرم بخورد .

اما باید توجه داشت که دادن مسهل قوی نیز صلاح نبوده و خطرناک است بلکه باید به صورت ملین و ملایم باشد .

یعنی مقدار ثلث یا ربع مقدار مسهل معمول .

همچنین می توان مقدار دوازده مثقال روغن کرچک را دو قسمت کرده و هر قسمت را با دولیوان آب گرم در دو وعده برای بیمار تنقیه بریزند .

اگر با قولنج استفراغ هم باشد و شدت داشته باشد باید ضمن مصرف داروهای ساکت کننده استفراغ ، بیمار را بستری نموده و ضمن تزریق سرم از داروهای بازکننده روده به صورت تنقیه استفاده کنند .

این نکته را برای درمان قولنج یاد آوری میکنیم که چنانچه حنظل را جوشانده و حاصل را با زهره گاو مخلوط نموده و بر شکم فردی که قولنج کرده گرماگرم ضماد نمایند در رفع انسداد و بهبودی مرض اثر قابل توجهی دارد .

اما اگر قولنج در اثر وجود ورم یا غده ای در داخل روده باشد اولا قولنج بتدریج پیدا می شود ، در ثانی دردش از قولنج انسدادی کمتر است ثانیا یبوست هست و تا زمانی که ورم گرم باشد با تب و عطش و سرخی بول همراه است .

در چنین مواقعی پزشک سنتی معمولا دستور به گرفتن خون از رگ با سلیق دست می دهد و خون را از دستی که ورم به آن نزدیک تر است می گیرند و گاهی از هر دو دست و روی شکم هم باید مخلوط کافور و آبلیمو یا کافور و سرکه بدون نمک ضماد کنند تا در تحلیل ورم کمک نماید و از نظر خوراکی باید داروهای سرد مزاج و اب میوه های سرد مزاج و غذاهای سرد مزاج زود هضم و روان مصرف کند .

درمان قولنج روش های مختلفی دارد.

شدت این بیماری و راه درمانش با هم فرق میکند.


قولنج شکستن

همه ما دارای عادتهایی هستیم که اگر از عواقب آنها بی خبریم و آسیب های جبران ناپذیری را به بدن خود وارد می کنیم که یکی از این عادت های غلط شکستن قولنج میباشد که بین مردم بسیار رایج است و اکثر افراد در حالی از عوارض آن خبر دارند بازهم به انجام این عادت خطرناک ادامه می دهند .

کش و قوس دادن به بدن بعد از چند ساعت نشستن متداول و فشاری که به انگشتان دست وارد میکنیم و یا کج و راست کردن گردن و شکستن قولنج کمر بعد از خستگی های روزمره احساس خوبی به ما می دهد ولیکن عوارض و صدمات جبران ناپذیری برای بدنمان به همراه دارد.

قولنج, قولنج چیست, درمان قولنج, قولنج شکستن, علائم قولنج معده, درمان خانگی قولنج پشت, قولنج سر, قولنج پشت معده, راه های درمان قولنج کتف

قولنج شکستن

عوارض شکستن قولنج

متخصان بر این عقیده اند که قولنج کردن بدن به علت ایجاد حباب هایی از گاز دی اکسید کربن میباشد که با زیاد شدن حجم مفصل یک نوع تنگی در بین مفاصل ایجاد میکند که افراد با کشیدن مفصل خود و در اصطلاح شکستن قولنج این حباب ها را می ترکانند و با این کار حجم مفصل به حالت طبیعی خود برمیگردد ولی این کار دوباره تکرار میشود و شکستن قولنج تبدیل به یک عادت در بین افراد میشود .


علائم قولنج معده

ابتدا به علتهای قولنج می پردازیم:

علت قولنج

گاهی در اثر حرارت زیاد داخل روده ، محتویات آن تجمع و خشک گردیده و سبب انسداد می شوند .

گاهی سردی مزاج روده ها سبب کندی حرکات روده و در نتیجه تجمع مواد و انسداد روده می گردد .

گاهی کمبود ترشحات روده و کمی رطوبات و مایعات داخل روده و خشکی حاکم بر آن سبب خشکی و حبس شدن مواد داخل آن شده و ایجاد انسداد می کند .

از علل قولنج وجود غده است : گاهی پیدایش غده ای در داخل روده سبب انسداد روده و عدم عبور طبیعی مواد از داخل آن می گردد.

وجود ورم : گاهی ورم های گرم مزاج یا سردمزاج قسمتی از روده را فرا گرفته و مانع عبور مواد از داخل آن شده و سبب قولنج می گردند .

قولنج, قولنج چیست, درمان قولنج, قولنج شکستن, علائم قولنج معده, درمان خانگی قولنج پشت, قولنج سر, قولنج پشت معده, راه های درمان قولنج کتف

علائم قولنج معده

تجمع گاز : گاهی جمع شدن گاز در قسمتی از روده و عدم خروج و جابجایی گازها سبب قولنج ریحی روده می گردند .

تجمع انگل ها : گاهی در اثر تجمع انگل های داخل روده در یک قسمت از آن یا کثرت آنها قولنج عارض می شود .

قولنج التوایی : گاهی در اثر جابجایی و پیچش روده و سوار شدن قسمتی از روده بر روی قسمت دیگر ایجاد قولنج می شود که این حالت را قولنج التوایی گویند .

تجمع مواد هضم نشده : گاهی بعضی از مواد غذایی دیر هضم مانند تخم مرغ زیاد و یا به خام یا کشک یا نان های خمیر بخصوص اگر گرما خورده شده باشند می توانند روده را مسدود کرده و ایجاد قولنج نمایند و این حالت اخیر از سایر حالات دیگر در کشورهای جهان سوم بیشتر مشاهده می گردد.

علایم قولنج

۱-درد شدید که در تمان شکم پیدا می شود .

۲- شکم به کلی بسته می شود و اجابت مزاج صورت نمی گیرد .

۳- شکم سفت می شود و نفخ کرده و بالا می اید .

۴- هنگامی که شدت پیدا می کند حالت تهوع و استفراغ عارض می شود .

پس از علل قولنج میتوان به سردی مزاج و یا وجود غده هایی در بدن اشاره کرد.

گاهی هم در روده حرارت زیادی وجود دارد که از علل قولنج می باشد.


درمان خانگی قولنج پشت

علت اصلی ایجاد کنده قولنج در پشت و کمر، عدم رعایت وضعیت صحیح بدن در هنگام انجام فعالیت‌های روزمره است.

برخی درمان‌های مفید برای قولنج عبارتند از:

قولنج, قولنج چیست, درمان قولنج, قولنج شکستن, علائم قولنج معده, درمان خانگی قولنج پشت, قولنج سر, قولنج پشت معده, راه های درمان قولنج کتف

درمان خانگی قولنج پشت

انجام ورزش‌های کششی و حرکات اصلاحی، به میزان حداقل ۲ تا ۵ دقیقه در روز کافی است تا فرد از ابتلا به قولنج پشت، کمر و مفاصل در امان باشد.

ماساژ موضعی با روغن نیز از بهترین راه‌کارهای درمان خانگی قولنج کمر است.

گرفتن دوش آب گرم به مدت ۱۰ دقیقه نیز برای تسکین درد ناشی از اسپاسم و گرفتگی ناگهانی عضلات بسیار موثر است.


قولنج سر

حرکت ناگهانی در مفاصل گردن که با چرخاندن یا خم کردن سریع آن اتفاق می افتد، صدایی ایجاد می کند که راحتی و آزاد شدن حرکت گردن را در پی دارد.

ایجاد صدا در مفاصل میان مردم بسیار رایج است و سؤالات زیادی در ذهن آنها ایجاد کرده است.

این صدا در انگشتان دست، مهره های کمر، آرنج، مچ پا و لگن بسیار شایع است.

علیرغم اینکه مردم این صدا را در مفاصلشان ایجاد می کنند، اما متخصصین فیزیوتراپی هم در تکنیک های درمانی خود چنین صداهایی را در مفاصل ایجاد می کنند.

قولنج, قولنج چیست, درمان قولنج, قولنج شکستن, علائم قولنج معده, درمان خانگی قولنج پشت, قولنج سر, قولنج پشت معده, راه های درمان قولنج کتف

قولنج سر

فیزیوتراپیست ها در مانورهای درمانی که روی فقرات گردنی اعمال می کنند موجب بروز این صدا می شوند.

در داخل مفاصل گردن مایعی وجود دارد به نام مایع سینوویال که به تغذیه غضروف مفصلی و روان شدن حرکات سطوح مفصلی بر روی هم کمک می کند.

این مایع حاوی اکسیژن، نیتروژن و دی اکسید کربن است.

وقتی که کپسول مفصلی در اثر حرکات سریع و با دامنه زیاد کشیده می شود، این گازها که به صورت حباب در مایع مفصلی تجمع یافته اند به صورت ناگهانی آزاد می شوند و موجب ایجاد صدا می شوند

گاهی این صدا در اثر خارج شدن تاندون عضلات از جای اصلی به علت شل شدن عضله و برگشت به حالت قبلی بروز می یابد.

این موضوع می تواند در مورد رباط ها که استخوان ها را به هم وصل می کنند، در هنگام شل و کشیده شدن هم اتفاق بیفتد.

اگر به دنبال التهابات مفصلی و ساییدگی غضروف مفاصل و خشن شدن سطوح مفصلی، حرکت زیادی در مفصل ایجاد شود، ممکن است نوع دیگری از صدا را در مفصل ایجاد کند که گاهی با درد همراه است و البته باید به آن توجه شود تا منجر به تخریب و بروز آرتروز نشود.

به طور معمول از مردم می خواهیم که چنین صداهایی را در گردن ایجاد نکنند، زیرا عروق خونی و اعصاب بسیاری از ناحیه گردن عبور می کنند و حرکات ناگهانی می تواند به آنها صدمه جدی وارد کند.

هنگامی که افراد احساس درد و خشکی در گردن دارند، توصیه می کنیم که به جای به اصطلاح شکستن قولنج چند تمرین کششی را به صورت آرام و طولانی برای گردن خود انجام دهند.

در صورت ادامه دار شدن درد و محدودیت حرکتی در گردن باید به فیزیوتراپیست در کلینیک فیزیوتراپی خوب مراجعه شود تا پس از انجام ارزیابی و معاینه حرکتی عضلات و مفاصل در تک تک فقرات گردنی، این مانور در محل محدودیت، جهت مناسب و با شدت و سرعت صحیح برای بیمار انجام می شود.

هر گونه درد، کرخی، گزگز، سوزن سوزن شدن و یا ضعف و کاهش قدرت در دستها باید پیش از انجام این مانورها مورد توجه و ارزیابی قرار گیرد.

در صورت انجام این مانورها بر روی فقرات گردنی توسط افراد غیر فیزیوتراپیست، ممکن است با آسیب زدن به شریان مهره ای که به مغز خونرسانی می کند موجب بروز سکته مغزی شود.

همچنین لخته شدن خون در عروق گردنی و نرسیدن اکسیژن به مغز از عوارض شکستن قولنج گردن به صورت مکرر توسط خود افراد می باشد.

از آنجا که هر بار انجام این عمل یک ضربه به مفاصل گردن وارد می کند، تکرار آن به صورت عادتی، تخریب غضروف مفصلی و آرتروز گردن را در پی خواهد داشت که ضایعه ای غیر قابل برگشت است.

لقی مفاصل و بی ثباتی در ناحیه گردن هم از دیگر عوارض تکرارشکستن قولنج گردن است.


قولنج پشت معده

وقتی معده تان دچار گرفتگی می شود و یا درد ناتوان تان می کند، فکر کردن کار سختی است.

وقتی در مطب پزشک نشسته اید، سعی کنید تمام مراحل دردتان را از اول و با جزئیات به خاطر بیاورید تا بهتر آن را توضیح دهید.

قولنج, قولنج چیست, درمان قولنج, قولنج شکستن, علائم قولنج معده, درمان خانگی قولنج پشت, قولنج سر, قولنج پشت معده, راه های درمان قولنج کتف

قولنج پشت معده

درد:

توضیح دهید که وقتی این قولنج و درد شکم به سراغ تان آمد:

– در حال انجام چه کاری بودید؟

– چطور متوقف شد؟

– آیا این گرفتگی ها بعد از خوردن غذا بود؟

– چه زمانی این درد را ندارید؟

– حین ورزش چطور هستید؟

کیفیت درد:

برای توضیح گرفتگی ها از کلمات واضح و دقیق استفاده کنید، مانند:

– شکم درد ناگهانی

– سوزش تند و شدید، مداوم، گهگاه

– بی حالی و کرختی

ناحیه درد:

محل دقیق گرفتگی ها در شکم تان را توضیح دهید:

– این دردها ممکن است در سراسر شکم (بیشتر قسمت های شکم)

– در پشت

– در یکی از پهلوها

شدت درد:

از معیار ۰ تا ۱۰ برای امتیاز دادن به دردتان استفاده کنید، صفر یعنی بدون درد و ده یعنی بدترین دردی که تا کنون داشته اید.

از آنجایی که همه ما به دلایل گوناگون درد را تجربه می کنیم، این شیوه به پزشک تان کمک خواهد کرد تا تشخیص دهد که این قولنج ها تا چه حد خطرناک و جدی هستند.

زمان بندی درد:

توضیح دهید اگر این دردها گهگاهی هستند:

– چه مدت طول می کشند

– بیشتر در چه زمان هایی رخ می دهند (صبح، بعدازظهر یا شب)؟

باید به یاد داشته باشید که شدت علائم شما همیشه هم بیانگر شدت و وخامت مشکل تان نیست.

ممکن است قولنج های شدید و گرفتگی های سختی داشته باشید، اما دلیلش آنفلوآنزای معده باشد، در عوض دردهای کوتاه مدت و خفیف تر به خاطر سرطان روده بزرگ باشند.

چه چیزی سبب قولنج یا درد شکم می شود؟

به غیر از سرطان کولون، درد شکمی دلایل گوناگون دیگری هم می توانند داشته باشند که ممکن است بی خطر و یا خطرناک باشند. برخی از این علل عبارتند از:


راه های درمان قولنج کتف

در سندرم درد میوفاسیال، یک نقطه دردناک و حساس در یک نقطه از بدن ایجاد می گردد که باعث می شود هم درد در محل خودش ایجاد شود و هم به یک یا چند محل اطرافش منتشر گردد؛ این محلها ممکن است نزدیک و یا دور از محل اولیه باشند.

به این نقطه دردناک اولیه، نقطه ماشه ای (نقطه تریگر Trigger point) می گویند؛ این اسم (نقطه ماشه ای) به خاطر این است که با تحریک نقطه اولیه، دردی ایجاد می شود که به چندین محل دور یا نزدیک آن هم می رسد؛ نظیر اینکه در یک سلاح جنگی با کشیدن یک ماشه کوچک،ممکن است یک انفجار یا شلیک شدید و گسترده رخ دهد و محل خیلی گسترده و یا دوردستی تحت تاثیر قرار گیرد.

در حقیقت کلمه میوفاسیال ترکیبی از دو کلمه “میو” و “فاسیال” است.

قولنج, قولنج چیست, درمان قولنج, قولنج شکستن, علائم قولنج معده, درمان خانگی قولنج پشت, قولنج سر, قولنج پشت معده, راه های درمان قولنج کتف

راه های درمان قولنج کتف

“میو” به معنی ” عضله” و “فاسیال” به معنی “مربوط به فاسیا” می باشد

فاسیا، همان لایه هایی از جنس بافت همبند است که بین، و دور بسیاری از بافتهای بدن مثل عضلات، عروق، اعصاب، مفاصل و … قرار دارد.

نقاط دردناک در این بیماری در حقیقت، برجستگی هایی از عضلات و همین لایه فاسیایی است که با فشار به آنها درد ایجاد می شود و می تواند به سایر جاها نیز گسترش یابد.

درد شانه ناشی از سندرم درد میوفاسیال

یکی از شایعترین محلهای اولیه این درد، پشت کتف است.

در این حالت یک نقطه درناک و حساس در پشت کتف (معمولاً در بالای زاویه داخلی کتف) قرار دارد؛ یعنی جایی که به پایین ستون فقرات گردنی نزدیک است.

از سایر نقاط شایع این درد در پشت کتف، می توان به کناره داخلی کتف یعنی بین کتف و ستون فقرات سینه ای اشاره کرد.

اوایل، درد در همین محل رخ می دهد و بعداً با پیشرفت بیماری، درد به پشت و یا بغل گردن، پشت قفسه سینه، جلوی قفسه سینه در همان سمت، و از همه مهمتر به شانه، بازو و حتی به انگشتان دست هم میرسد.

گاهی همزمان با این این درد بیمار احساس ضعف در عضلات اطراف شانه و بازو نیز دارد.

درد ناشی از این بیماری نیز مثل سایر بیماریهای اسکلتی – عضلانی مانند آرتروز مفاصل، با سرما و استرس و ناراحتی بیشتر شده و با گرما و آرامش کمتر می شود.

این دردها معمولاً شبها و با دراز کشیدن و استراحت کردن بدتر می شوند و ممکن است مانع خواب راحت بیمار گردند؛ و یا در طول شب چندین بار او را از خواب بیدار کنند و حتی مانع خواب شوند.

ممکن است با فشار دادن، کوبیدن و ضربه زدن روی نقطه دردناک احساس خوشایندی همراه با کاهش درد به بیمار دست دهد.

بندرت ممکن است بیمار احساس درد بسیار شدیدی کند و مجبور شود حتی شب به اورژانس مراجعه کند.

این بیماری ممکن است با دردهای گردن (بیماری دیسک گردن) و یا بیماریهای قلبی هم اشتباه شود.

اگر درد به پشت و یا بغل گردن برسد و بخصوص به بازو و دست هم تیر بکشد، شبیه دردهای گردن می شود و لازم است پزشک معالج، هم دردهای گردنی و هم این بیماری را مد نظر داشته باشد تا دچار اشتباه تشخیصی نگردد.

در دردهای گردنی معمولاً حرکات گردن دردناک است و درد آن بصورت تیز و تیر کشنده به بازو و بویژه دست و انگشتان دست منتشر می شود و ممکن است شبیه حالت برق گرفتگی احساس شود؛ در حالیکه در سندرم درد میوفاسیال، حداکثر درد، روی نقطه حساس اطراف کتف وجود دارد و از آنجا به بازو و دست میرسد ولی حالت تیز ندارد و بصورت مبهم و گنگ منتشر می شود، و حرکات گردن هم واضحاً دردناک نیست.

اشتباه بین این دو بیماری بسیار شایع است و حتی بندرت دیده شده است که بیمارانی مبتلا به سندرم درد میوفاسیال بوده اند و به اشتباه بعنوان بیماری دیسک گردن تحت عمل جراحی نیز قرار گرفته اند.

برای جلوگیری از این اشتباه، مهمترین وسیله، گرفتن شرح حال کامل و معاینه دقیق بیمار است.

اگر پزشک فقط به عکس و ام آر آی (MRI) اکتفا کند، احتمال اشتباه بسیار زیاد است، چرا که حتی در افراد نرمال جامعه هم که اصلاً درد و بیماری گردن ندارند، بویژه در سنین میانسالی و یا بالاتر، اگر عکس و ام آر آی گرفته شود احتمال دیدن بیماری دیسک گردن وجود دارد.

به عبارت دیگر اگر فرد کاملاً سالمی بویژه در سنین متوسط و یا بالا را تحت عکسبرداری و ام آر آی قرار دهیم، ممکن است که آرتروز گردن و یا بیرون زدگی دیسک گردن را به درجاتی ببینیم.

پس مهمترین راه افتراق سندرم درد میوفاسیال از بیماریهای گرن همان شرح حال و معاینه دقیق است.

گاهی ممکن است این سندرم، با بیماری های گردن و یا قلبی همزمان گردد که باید هر دوی آنها درمان شوند.

بیماران نباید با مطالعه این مطلب، خودشان برای بیماری خودشان تشخیص بگذارند، بلکه باید به پزشک مراجعه نمایند تا او بیماری را درست تشخیص دهد؛ وگرنه ممکن است باعث عوارض جبران ناپذیری گردد.

درمان سندرم درد میوفاسیال

اصلاح وضعیت بدن و شانه ها

درمان اصلی این درد، برطرف کردن علت ایجاد کننده است.

اگر وضعیت نامناسبی در هنگام کار، استراحت و یا ورزش وجود دارد باید اصلاح شود.

بهتر است در طول زمانی که کار و یا ورزش یکنواختی انجام میگیرد، هر چند دقیقه یکبار، چند حرکت کششی ساده برای شانه انجام شود.

گاهی اشکال ساختاری در بدن وجود دارد، مثلاً ستون فقرات بیمار نوعی کجی و انحراف دارد که باعث بد قرارگیری شانه ها می شود و این اختلالات باید تحت درمان قرار گیرد.

اگر سندرم درد میوفاسیال بدنبال بیماری دیگری در شانه رخ داده باشد، ابتدا باید آن بیماری درمان شود، که معمولاً آسیبها و پارگیهای تاندون روتاتور کاف شانه است.

به همین ترتیب اگر بیماری دیسک گردن و … علت زمینه این سندرم باشد باید درمان شود.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی نقش بسیار مهمی در درمان این بیماری دارد.

فیزیوتراپ، بخصوص با آموزش، اصلاح وضعیت بدن و تجویز تمرینات ورزشی به درمان این بیماری کمک می کند.

البته گرم کردن، ماساژ درمانی (روی نقطه دردناک)، آزاد کردن و کشش عضلات و … هم جزو درمانهای این بیماری است که توسط فیزیوتراپ مورد استفاده قرار می گیرد.

کمپرس آب گرم یا سرد، و یا هردو (بصورت متناوب) نیز کمک کننده است.

استفاده از امواج اولتراسوند (Ultrasound) و بخصوص امواج شوکی (Shook Wave Therapy) نیز بسیار کمک کننده است که در حقیقت دو روش فیزیوتراپی هستند.

دارو درمانی

داروهای ضد التهاب (مسکنها)، ضد افسردگی، شل کننده عضلانی و…. در این بیماری مؤثر هستند که فقط باید توسط پزشک تجویز شوند، و در عین حال باید دانست که درمان اصلی و اساسی این بیماری نیستند.

درمانهای مهمتر و اساسی تر همان اصلاح وضعیت بدنی و وفیزیوتراپی است که در بالا ذکر شد.

تزریق موضعی

در تزریق موضعی معمولاً از یک کورتون (کورتن) طولانی اثر، مقداری ماده بیحسی موضعی برای کاهش درد ناشی از تزریق، و اغلب به همراه مقداری آب مقطر برای افزایش حجم و گسترش به بافتهای اطراف استفاده می شود.

پس از تزریق، نقطه مورد نظر چندین بار از زیر پوست سوزن زده شده (Needling) و سوراخ می گردد.

این درمان هم اغلب موقتی است و باید با درمانهای اصلی ذکر شده در بالا همراه شود.

تزریق کورتون بخصوص در موارد دردهای شدید و یا مقاوم بکار می رود. مصرف کورتون خوراکی و یا تزریق عضلانی آن (در باسن) در این بیماری توصیه نمی شود.

درمان اختلالات همراه

اگرمشکلاتی از قبیل اضطراب، افسردگی و خستگی عمومی نیز وجود دارد باید تحت درمان مناسب قرار گیرد.

جراحی

اصولا این بیماری نیازی به جراحی ندارد، اما اگر زمینه آن اختلالاتی در شانه (مثل آسیب تاندون روتاتور کاف)، یا گردن (مثل بیرون زدگی دیسک گردن) و …. باشد که آن بیماریها نیاز به جراحی داشته باشند، پزشک معالج عمل جراحی را پیشنهاد خواهد کرد.

گاهی خود استخوان کتف نوعی بد شکلی دارد و یا طوری بد قرار گرفته که موقع حرکت و چرخش به دنده های زیر خودش گیر میکند؛ در این حالت هم اگر با درمانهای غیر جراحی که ذکر شد بهبود ی رخ ندهد، جراحی لازم می شود.

معمولاً در این حالت، بین استخوان کتف و دنده ها یک کیسه حاوی مایع به نام بورس وجود دارد که متورم، ضخیم و دردناک می گردد.

توجه: مطالب بخش پزشکی و سلامت سایت نایریکا فقط جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارند. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان کرد.
Subscribe
Notify of
0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments