آب آوردن شکم: علائم، علت، درمان گیاهی و قطعی / آیا آب آوردن شکم خطرناک است
آب آوردن شکم: علائم، علت، درمان گیاهی و قطعی / آیا آب آوردن شکم خطرناک است / آب آوردن شکم بعد از جراحی و تخمک گیری / آب آوردن شکم در سرطان تخمدان
آب آوردن شکم : در این مقاله از بخش گوارش در وب سایت نایریکا به آب آوردن شکم, آب آوردن شکم چیست, علائم آب آوردن شکم, علت آب آوردن شکم, درمان گیاهی آب آوردن شکم, آیا آب آوردن شکم خطرناک است, علت آب آوردن شکم بعد از جراحی, آب آوردن شکم در سرطان تخمدان, علائم آب آوردن شکم بعد از تخمک گیری, درمان قطعی آب آوردن شکم, ایا اب اوردن شکم باعث مرگ میشود, ایا اب اوردن شکم خطرناک است می پردازیم.
با ما همراه باشید.
اگر درباره این مقاله اطلاعات مفید یا تجربه ای دارید در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینکهای زیر استفاده کنید:
- آب آوردن شکم چیست
- علائم آب آوردن شکم
- علت آب آوردن شکم
- درمان گیاهی آب آوردن شکم
- آیا آب آوردن شکم خطرناک است
- علت آب آوردن شکم بعد از جراحی
- آب آوردن شکم در سرطان تخمدان
- آب آوردن شکم بعد از تخمک گیری
- درمان قطعی آب آوردن شکم
آب آوردن شکم چیست
آب آوردن شکم یا آسیت (Ascites) به معنای جمع شدن مایع اضافی در شکم و ورم شکم است. بیماری آسیت دلایل گوناگونی میتواند داشته باشد از جمله سیروز کبدی و سرطانهای گوارشی.
آسیت ساخت مایع در فضای بین دیواره شکم و اندام های شکم (حفره صفاق) است. آسیت یا آبآوردگی شکم نتیجه فشار بالا در عروق خونی کبد و سطوح پایین پروتئینی به نام آلبومین است.
علائم آب آوردن شکم
آسیت خفیف نشانههای مشخصی ندارد، اما آسیت شدید معمولاً نشانههای بارزی دارد که به شرح زیر است:
- برآمدگی شکم
- نفخ
- برآمدگی پهلوها
- در موارد شدید، با ضربه زدن و فشارآوردن به شکم، جابجایی مایع داخل شکم احساس میشود.
- احساس سنگینی در شکم
- بیاشتهایی
- احساس پری بعد از کمی غذا خوردن
- سوزش سر دل
- تهوع
- یبوست
- تنگی نفس به دلیل فشار مایع درون شکم به پردهی دیافراگم
- جمع شدن مایع در اطراف ششها
- سرفه شدید
هنگامی که آسیت در اثر سیروز یا نارسایی کبدی باشد، ممکن است در ناحیه پاها تورم و کبودی مشاهده شود.
آسیت حاصل از سرطان ممکن است با کاهش وزن بیدلیل و نشانههای خستگی همراه باشد.
در موارد که آسیت در اثر نارسایی قلبی است، شایعترین نشانههای آن خس خس سینه، تنگی نفس و ناتوانی در حرکات بدنی است.
فشار داخلی بر دیواره فتق شکم و ناف
کمر درد در اثر فشار زیاد به ماهیچههای کمر
علت آب آوردن شکم
شرایط مختلفی میتواند منجر به بروز آسیت شود. سل، بیماریهای کلیوی، پانکراتیت و اختلالات تیرویید، نارسایی قلبی و سیروز مهمترین دلایل ابتلا به آسیت هستند. سرطان کبد، سرطان غدد لنفاوی، سرطان تخمدان، سرطان سینه، سرطان روده، سرطان معده، سرطان پانکراس، سرطان ریه و سرطان رحم نیز میتوانند منجر به آسیت شوند.
درمان گیاهی آب آوردن شکم
اگر بدن ورم دارد برای خارج کردن آب از این روش استفاده شود، ۱۵ گرم هلیله سیاه را به همراه ۵ گرم غاریقون و ۱۰ گرم تربد و ۲۵۰ گرم عسل مخلوط کرده و روزی سه قاشق مربا خوری میل شود.
برای از بین بردن ورم نیز میتوانید طبق این روش عمل کنید:
بوره ارمنی را با بابونه مخلوط کرده و در آب جوش حل کنید و روی قسمتی که ورم دارد بمالید.
در روش دیگر نمک را در پیه گاو حل کنید یا زرآوند گرد را در روغن سوسن و یا دارچین کوبیده و در قسمت مورد نظر بمالید.
برای رفع ورم نیز در طب سنتی میتوانید از شن داغ و گرم استفاده کرده و در محل مورد نظر قرار دهید. آب چشمهی گوگرد دار برای از بین بردن ورم مؤثر است.
از مرزنجوش به مقدار ۱۵ گرم و گل سرخ ۵ گرم و ریشه کاسنی ۲۰ گرم جوشانده شود و برای درمان گیاهی آب آوردن شکم به مدت ۶ روز صبح و عصر میل شود.
بیماران مبتلا به آسیت میبایست چند ماه از خوردن آب خودداری کنند و به جای آب از عرق کاسنی استفاده کنند در ادامه مصرف داروهای مقوی کبد را مانند افسنطین، غافث، ریشه کاسنی، سنبل و ریوند و تاجریزی را فراموش نکنند.
در طب سنتی ریشه خرفه و آب کاسنی و سکنجبین در بهبود و برطرف کردن آب درون شکم تأثیر گذارند.
یکی از مخلوطهای شگفت انگیز برای برطرف کردن آب شکم مخلوطی از آب انار، گل سرخ، کاسنی، تخم کشوت وغافث شکر و بادیان و تخم کرفس و عاقرقرها و تخم کرفس کوبیده است که در سکنجبین ریخته شده و مصرف میشود.
برای درمان گیاهی آب آوردن شکم ،مصرف زیاد انار به دلیل رقیق کردن خون توصیه شده است، همچنین فرد میتواند رب انار را شربت کرده و هر روز سه مرتبه استفاده کند.
خوردن آب ترب و سکنجبین به مدت سه ماه میتواند مانع پیشرفت بیماری شده و یا باعث بهبود کامل بیمار شود.
شیر شتر نیز سفارش شده است البته فقط برای کسانی که طبع سرد دارند به جای آب و غذا فقط شیر شتر مصرف کنند.
روزی دو بار در هنگام صبح و عصر میتوانید جوشانده و یا دمنوش ریشه ی کاسنی را برای بهبود مصرف نمایید.
جوشانده ی برگ بارهنگ نیز مؤثر است.
استفاده از دمنوش اسطوخدوس نیز از داروهای گیاهی برای درمان آب شکم است.
گیاه دارویی افتیمون نیز در طب سنتی برای درمان به کار میرود.
آیا آب آوردن شکم خطرناک است
شایعترین علت آب آوردن شکم سیروز کبدی است. بسیاری از عوامل خطرزا برای بیماری آسیت و سیروز مشابه هستند.
شایع ترین عوامل خطرزا عبارتند از: هپاتیت B، هپاتیت C و سوء مصرف طولانی مدت است. سایر عوامل خطرزا بیماری هایی مانند نارسایی احتقانی قلب، بدخیمی و بیماری کلیه هستند.
علت آب آوردن شکم بعد از جراحی
تجمع مایع (سروما) در نواحی عمل شده است. این تجمع مایع در واقع حاصل واکنش دفاعی بدن است که خود را با تورم و تجمع مایع در نواحی عمل شده نشان میدهد.
همین تجمع مایع و تورم نسجی است که ممکن است باعث احساس اضافه وزن بیمار در روزهای سوم تا پنجم پس از عمل شود.
به هر حال این تورم و تجمع مایع با استفاده از گنهای مخصوص و ایجاد فشار بر نواحی عمل شده حداکثر ظرف مدت هفت تا ده روز از بین میرود و چنانچه پس از این مدت باقی مانده و باعث آزار بیمار شود، میتوان آن را با سرنگ و در شرایط استریل تخیله کرد. همچنین استفاده از روشهای دیگر مانند استفاده از درن و غیره به ندرت لازم میشود.
آب آوردن شکم در سرطان تخمدان
آسیت یا جمع شدن مایع یا آب اضافی در پشت رحم و قسمتهای دیگر به خصوص در زاویه کبدی میتواند نشانه این باشد که سرطان از تخمدان به قسمتهای دیگر گسترش پیدا کرده است. این حالت معمولا با افزایش قطر شکم نیز همراه است.
در مراحل پیشرفته این بیماری، توده تخمدانی بسیار بزرگ میشود و گاه سرطان به روده یا مثانه نیز گسترش پیدا میکند. در این صورت در مثانه و روده حالت جوانه زدن یا رسوب بافت سرطانی مشاهده میشود. گاهی اوقات هم در معاینه زنان، سفتی یا توده خیلی بزرگ داخل شکم حس میشود. نامنظم شدن قاعدگی نیز میتواند از نشانههای این سرطان باشد اما علامت قطعی آن نیست.
آب آوردن شکم بعد از تخمک گیری
پس از برداشتن تخمک، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که مکملهای پروژسترون را به شکل قرصهای خوراکی، تزریق و یا شیاف واژن مصرف نمایید بدین منظور که دیوارۀ رحم آماده لانهگزینی شود.
سوال: چه کار کنم بعد از تخمک گیری شکمم آب نیاورد؟
پاسخ پزشک: این مشکل از عوارض گهگاهی داروهای محرک تخمک گذاری است. باید دارو ها تنظیم و تحت کنترل باشید ولی جزو عوارض است.
همچنین پزشک داروهایی شامل آنتی بیوتیک برای پیشگیری از عفونت (به منظور کاهش التهاب در اندامهای تناسلی) تجویز میکند. بسیار مهم است که این داروها دقیقاً به شیوهای که تجویز شدهاند استفاده شوند.
درمان قطعی آب آوردن شکم
هدف اصلی درمان در آسیت دستیابی به تعادل منفی سدیم برای کاهش احتباس مایعات در بدن است. اساس درمان محدودیت مصرف سدیم خوراکی، دیورتیک ها به خصوص آلداکتون، پاراسنتز (کشیدن مایع صفاق) است.
درمان اولیه آسیت با محدودیت سدیم در غذا (کاهش مصرف نمک)، کاهش مصرف مایعات و استفاده از داروهای مدر (ادرارآور) یا دیورتیک مانند اسپیرونولاکتون و فورزماید، برای کم کردن حجم خون است که باعث می شود مقداری از حجم خون کم شود و مایع داخل شکم به تدریج کمتر شود. این روش درمان آسیت برای بیمار آسان است، ولی داروهای مدر دارای عوارضی هستند که می تواند باعث آزار بیمار شود و از طرفی در برخی موارد، بیماری با این داروها خوب کنترل نمی شود.
کشیدن مایع آسیت به تناوب مثلا هر دو هفته یا هر ماه نیز برای درمان آسیت مفید است. اگر چه این روش درمان آب آوردگی شکم یا آسیت برای بیمار اندکی سخت است و نیاز به بستری شدن موقت دارد، ولی گاهی تنها راه درمان است. در آسیت مقاوم گاهی نیاز به تخلیه مکرر مایع آسیت یا ایجاد شنت داخل صفاقی و آناستوموز ورید باب به ورید اجوف تحتانی می باشد.
در نهایت اگر بتوان علت اصلی بیماری آسیت را بر طرف کرد، مثلا پیوند کبد برای درمان سیروز انجام شود، آسیت به کلی درمان خواهد شد.