تن ماهی : خواص و مضرات / جوشاندن و طرز پخت تن ماهی خانگی / قیمت

تن ماهی : خواص و مضرات / طرز پخت تن ماهی خانگی / اخبار قیمت تن ماهی

تن ماهی: در این مطلب از بخش اخبار پزشکی و بهداشتی، و اقتصادی وب سایت نایریکا به تن ماهی, طرز تهیه تن ماهی, خواص تن ماهی برای ورزشکاران, طرز پخت ماهی تن, طرز تهیه تن ماهی خانگی, طرز تهیه تن ماهی, تن ماهی قیمت, کنسرو تن ماهی, مراحل تهیه کنسرو تن ماهی, خواص ماهی تن, مضرات ماهی تن می پردازیم.

این مطلب با جدیدترین اخبار مربوط به تن ماهی به روز می شود.

با ما همراه باشید.

تن ماهی, طرز تهیه تن ماهی, خواص تن ماهی برای ورزشکاران, طرز پخت ماهی تن, طرز تهیه تن ماهی خانگی, طرز تهیه تن ماهی, تن ماهی قیمت, کنسرو تن ماهی, مراحل تهیه کنسرو تن ماهی, خواص ماهی تن, مضرات ماهی تن

تن ماهی, طرز تهیه تن ماهی, خواص تن ماهی برای ورزشکاران, طرز پخت ماهی تن, طرز تهیه تن ماهی خانگی, طرز تهیه تن ماهی, تن ماهی قیمت, کنسرو تن ماهی, مراحل تهیه کنسرو تن ماهی, خواص ماهی تن, مضرات ماهی تن, مضرات تن ماهی, خواص تن ماهی


برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینکهای زیر استفاده کنید:


خواص تن ماهی برای ورزشکاران

تن ماهی میتواند یک میان وعده بسیار مفید و ضروری برای ورزشکاران بدنسازان باشد.

ماهی سرشار از امگا ۳ و ترکیب های دیگری مثل اسیدهای چرب غیراشباع، ویتامین A ، ویتامین E ، ویتامین B و سلنیوم میباشد و در ادامه بیشتر با خواص ماهی و تن ماهی خواهیم آشنا شد.

تن ماهی, طرز تهیه تن ماهی, خواص تن ماهی برای ورزشکاران, طرز پخت ماهی تن, طرز تهیه تن ماهی خانگی, طرز تهیه تن ماهی, تن ماهی قیمت, کنسرو تن ماهی, مراحل تهیه کنسرو تن ماهی, خواص ماهی تن, مضرات ماهی تن, مضرات تن ماهی, خواص تن ماهی

خواص تن ماهی / مضرات تن ماهی / خواص تن ماهی برای ورزشکاران

در این مقاله دکتر عباسعلی مطلبی، متخصص بهداشت موادغذایی و رییس موسسه تحقیقات شیلات ایران و عضو شورای مرکزی سازمان دامپزشکی کشور به سوال های شما در این باره پاسخ داده است.

با توجه به گرانی کنسرو ماهی و نزدیک بودن قیمت آن به ماهی تازه آیا توصیه می کنید کنسرو ماهی مصرف کنیم؟

چرا که نه. به هر حال گاهی پیش می آید ماهی تازه در اختیارمان نباشد در این شرایط می توانیم از سایر فراورده های ماهی که ماندگاری بالاتری دارند مثل کنسرو یا ماهی منجمد استفاده کنیم.

از سوی دیگر، تمام محصولات شیلاتی را نمی توان به صورت تازه در اختیار مردم در اقصی نقاط کشور قرار داد.

مثلا تن ماهی ها گروهی از آبزیان هستند که ارزش غذایی قابل توجهی دارند و میزان زیادی از صید آبزیان را در آب های جنوب، هرمزگان و بوشهر تشکیل می دهند.

اگر بخواهیم این ماهی را به صورت تازه به سایر نقاط کشور از جمله شهرهای غربی و تهران بفرستیم تازگی و کیفیت خود را از دست می دهند در حالی که بعد از صید با حفظ کیفیت می توان آنها را منجمد و بعد بلافاصله پخت و کنسرو کرد.

در این شرایط کیفیت، تازگی و ارزش غذایی محصول اولیه حفظ می شود.

آیا کنسرو ماهی در مقایسه با ماهی تازه ارزش غذایی یکسانی دارد؟

یکسانی ارزش غذایی کنسرو ماهی در مقایسه با ماهی تازه به شرایطی که ماهی در آن منجمد و بعد فراوری شده است، بستگی دارد.

اگر ماهی تازه به سرعت منجمد و در فراوری نکته های بهداشتی رعایت شود و شرایط و زمان پخت ماهی تازه طبق اصول پروتکل موجود باشد، تفاوت چندانی بین ارزش غذایی ماهی تازه و ماهی کنسروی وجود ندارد.

آیا نظارتی در این رابطه وجود دارد؟

بله، در درجه اول، ناظران سازمان دامپزشکی بر کیفیت صید، کمیت، بهداشت و حمل و نقل آن و در مرحله کنسروکردن کارشناسان بهداشت نظارت دارند.

در کنار تمام اینها کارشناسان فنی و بهداشتی در واحد های تولیدی حضور دارند و بر مقررات و استانداردهایی که برای کارخانه ها تعیین شده و باید رعایت شوند، نظارت می کنند.

البته نباید مسوولیت خود تولیدکنندگان را نیز فراموش کرد.

این افراد موظفند مراحل پخت را براساس پروتکلی که در اختیار دارند، انجام داده و در مراحل گوناگون نمونه برداری های لازم را اجرا کنند.

فرض ما بر این است که این نظارت ها انجام می شود اما اگر محصولی وارد بازار شد و مشکل داشت، باید این موضوع به سمع ناظران برسد. تولیدکننده نیز مکلف است و باید پاسخگو باشد.

در رابطه با روغن داخل کنسرو آیا روغن ماهی است یا روغن جامد؟

تولیدکننده مکلف است روی کنسرو درج کند از چه نوع روغنی استفاده کرده است.

در شرایط معمول، روغن ماهی می تواند جوابگوی روغن موردنیاز داخل کنسرو باشد و کیفیت و قوام آن را حفظ می کند.

تولیدکنندگان از روغن های دیگری مثل روغن زیتون یا روغن مایع خوراکی استفاده می کنند اما نظارت و تاکید بر آن است که در محصولات کنسروی از روغن های جامد و نباتی استفاده نشود.

آیا کنسرو ماهی حاوی افزودنی یا نگهدارنده است؟

کنسرو ماهی در شرایط عادی، حاوی نگهدارنده و افزودنی خاصی نیست مگر اینکه با توجه به ذائقه مردم برخی افزودنی های مجاز مثل سبزی ها و ادویه جات یا سس و… به تن ماهی اضافه شود.

مطلقا نگهدارنده شیمیایی در روند کنسروکردن استفاده نمی شود.

نمک نیز به عنوان نگهدارنده و افزایش دهنده زمان ماندگاری محصول به کنسرو اضافه می شود اما میزان آن خیلی بالا نیست، البته کسانی که باید رژیم غذایی محدود از نمک را دنبال کنند بهتر است که این محصول غذایی را نخورند.

با توجه به اینکه در حال حاضر قلع گران شده، آیا ممکن است قوطی های مورد استفاده حاوی فلزات سنگین باشند؟

نه! درست است که قلع گران شده اما به همان نسبت قیمت کنسرو تن ماهی نیز از پارسال تاکنون گران تر شده است.

به طور کلی، قوطی کنسرو باید از نوعی انتخاب شود که در اثر تماس محصول با سطح داخل کنسرو ترکیب های مضر ایجاد نشود.

لعاب داخل قوطی یا از قلع است یا روی و نوع آن با توجه به نوع محصول متفاوت است.

در کل، قلع و ورق های آلومینیوم پوشش های مجاز و بی خطری هستند.

به عنوان آخرین سوال، بگویید یک فرد سالم در هر وعده مجاز است چه مقدار از کنسرو ماهی را مصرف کند و چند وعده خوردنش در هفته بی ضرر است؟

محدودیتی وجود ندارد. حتی می توانید برای یک خانواده ۴ نفری در یک وعده، ۲ عدد کنسرو مصرف کنید.

اگر هدف تامین پروتئین باشد، روزانه می توانیم ۷۰ گرم پروتئین (۳۰ گرم حیوانی) دریافت کنیم. زیرا آبزیان غیر از پروتئین، ترکیب های دیگری مثل اسیدهای چرب غیراشباع، ویتامین های گروه B، E، A و سلنیوم هم دارند.

در ضمن، برخلاف سایر منابع پروتئینی مانند گوشت قرمز و مرغ، توصیه می شود که ماهی و فراورده های آن حداقل در طول هفته ۲ نوبت مصرف شوند که با توجه ذائقه می توانیم ماهی کنسروی یا منجمد یا تازه مصرف کنیم.

در هیچ منبعی قید نشده مصرف زیاد ماهی مضر است بنابراین، شما می توانید هر روز ماهی بخورید اما ذائقه ها اجازه نمی دهد تمام وعده ها را از آبزیان انتخاب کنیم.


جوشاندن تن ماهی

رعایت نکات ساده در خرید و پخت و پز مواد غذایی می‌تواند ابتلای به بیماری‌ها را به صفر برساند.

بوتولیسم، بیماری کشنده‌ای که نوعی مسمومیت غذایی می‌باشد، اما از آن چندپله خطرناک‌تر است و می‌تواند در فاصله فقط یک شبانه‌روز تا مرگ برود.

به تازگی در یکی از بیمارستان‌های تهران نوجوانی ۱۶ ساله در اثر مصرف تن ماهی جان خود را از دست داد؛ کنسرو تن ماهی در صورت نگهداری در شرایط نامناسب یا انقضای تاریخ مصرف آن، به سرعت فاسد می‌شود و مسمومیت بسیار جدی به نام مسمومیت بوتولیسم را ایجاد می‌کند که می‌تواند سبب مرگ شود.

تن ماهی, طرز تهیه تن ماهی, خواص تن ماهی برای ورزشکاران, طرز پخت ماهی تن, طرز تهیه تن ماهی خانگی, طرز تهیه تن ماهی, تن ماهی قیمت, کنسرو تن ماهی, مراحل تهیه کنسرو تن ماهی, خواص ماهی تن, مضرات ماهی تن, مضرات تن ماهی, خواص تن ماهی

جوشاندن تن ماهی

طبق توصیه کارشناسان حتما کنسرو تن ماهی را قبل از مصرف باید ۲۰ دقیقه در آب جوشاند و سپس مصرف کرد تا احتمال مسمومیت با آن به حداقل برسد.

همچنین اگر کنسرو تن ماهی، متورم یا ضربه خورده باشد، نباید از آن استفاده کرد.

این در حالی است که دانشمندان معتقدند که مصرف بیش از حد تن ماهی می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد و ماهی‌های تن بیشتر جیوه دارند تا اسیدهای چرب مفید امگا! از سوی دیگر، اما حدود ۱۲ درصد از کنسرو ماهی‌های موجود در بازار ایران از نظر مقدار ماده مسموم کننده هیستامین در وضعیت خطرناک قرار دارند که می‌تواند مصرف کننده را با مسایلی همچون ایست قلبی و حتی مرگ مواجه سازد.

مرگ پسر ۱۶ ساله در اثر مصرف تن ماهی

۳ روز پیش پسر ۱۶ ساله که در خانه‌شان تنها بود، بعد از مصرف تن ماهی حالش دگرگون شد و خانواده اش او را به بیمارستان رساندند.

مادر این پسر نوجوان در این رابطه به خبرنگار «فردا» می‌گوید: «نمی دانستیم که چه اتفاقی افتاده، وقتی دیدیم حال پسرم بد شده او را به بیمارستان بردیم.

به قدری حالش بد بود که دقایقی بعد از حضور در بیمارستان، پزشکان اعلام کردند که پسرم به کما رفته است.»
وی ادامه می‌دهد: «پزشکان چند سوال پرسیدند و در نهایت مشخص شد به دلیل مصرف تن ماهی حال پسرم به این وضعیت درآمده است.»

مادر این پسر ۱۶ ساله که حال خوشی هم ندارد در پاسخ به این سوال که آیا تن ماهی باد کرده بود یا تاریخش گذشته بوده، می‌گوید: «نمی دانم. ما خانه نبودیم و خبر ندارم.»

دو روز پس از وضعیت کما این نوجوان ۱۶ ساله جان خود را از دست داده و خانواده اش داغدار او شده اند.

چطور تن ماهی باعث مرگ می شود؟

دکتر امین آذرنوش، متخصص تغذیه در رابطه با علت سمی شدن تن ماهی به «فردا» می گوید: «عاملی که می‌تواند باعث شود که تن ماهی برای انسان ایجاد بیماری کند از گروه باکتری‌ها است که این باکتری می‌تواند عامل بیماری باشد به نام بوتولیسم.

اگر کنسرو ماهی فاسد باشد، درب آن باز شده و در هوای آزاد قرار گرفته باشد، ممکن است که فاسد شود.

در نتیجه این فساد باکتری ها در آن تولید مثل می کنند و درنهایت موجب بیماری می شود که این بیماری مسمویت غذایی را به وجود خواهد آورد که حتی منجر به مرگ هم خواهد شد»

اگر روغن تن ماهی را در کیسه پلاستیکی بریزیم و حتی اگر تعداد کیسه ها را بیشتر کنیم، دقایقی بعد می بینیم که این روغن کیسه یا کیسه ها را سوراخ کرده و از آن بیرون می آید.

دکتر آذرنوش در این رابطه می گوید: «نمی شود که بگوییم روغن حالت اسیدی دارد و این اتفاق بخاطر روغن تن ماهی می افتد.

زیرا که این روغن به عنوان افزودنی به عنوان محیط غوطه ور شدن تن ماهی اضافه می‌شود. بنابراین شاید این اتفاق مربوط به آنزیم‌هایی است که از برخورد روغن با کیسه فریزر ایجاد می‌شود.

یا شاید آنزیم‌های خورنده‌ای است که بعد از گذشت فاسد شدن، ایجاد می‌شود.

توصیه‌هایی که باید جدی گرفته شود

این متخصص تغذیه با تاکید بر این مسئله که حتما تن ماهی قبل از مصرف جوشانده شود، به تاریخ انقضای آن دقت شود و بررسی شود که ظرف آن باد نکرده باشد، می گوید: «هنگام جوشاندن تن ماهی دقت کنید که حتما بعد از اینکه آب جوش آمد زمان جوشیدن تن ماهی را درنظر بگیرید.

به این ترتیب است که ۱۰ الی ۲۰ دقیقه جوشاندن تن ماهی در آب در حال جوش، باکتری را از بین می‌برد و سلامت مصرف کننده را به خطر نمی اندازد.

البته دقت کنید که حتی اگر تن ماهی را باز در یخچال نگه دارید باعث فاسد شدن آن می‌شود.

دکتر آذرنوش در پایان می گوید: «اکثر تن ماهی‌هایی که در ایران تولید می‌شود به لحاظ کیفیت و عاری بودن از عوامل میکروبی از برترین‌های دنیا می‌باشد.

تن ماهی که فاسد شده باشد یا شرایط فاسد شدن را علی‌رغم باز نشدن نشان دهد مثل تن ماهی که باد کرده باشد ممکن است به بیماری یا مرگ ختم شود.


طرز پخت ماهی تن

تن ماهی, طرز تهیه تن ماهی, خواص تن ماهی برای ورزشکاران, طرز پخت ماهی تن, طرز تهیه تن ماهی خانگی, طرز تهیه تن ماهی, تن ماهی قیمت, کنسرو تن ماهی, مراحل تهیه کنسرو تن ماهی, خواص ماهی تن, مضرات ماهی تن, مضرات تن ماهی, خواص تن ماهی

طرز پخت ماهی تن

طرز تهیه تن ماهی خانگی سالم / کنسرو ماهی بدون مواد افزودنی

در این مطلب دو روش تهیه تن ماهی با طعم و مزه کنسرو ماهی بازاری را خواهید دید. بهترین ماهی برای این خوراک، ماهی هوور است، ولی از همین روش با انواع ماهی گوشتی که در دسترس دارید، می توانید طبخ کنید.

این نوع پخت چون کالری کمتری دارد، برای افرادی که رژیم دارند نیز مفید است.

روش تهیه تن ماهی خانگی

بهترین ماهی برای تهیه تن ماهی ، ماهی مخصوص تن یعنی ماهی هوور است. این غذا اگر با ماهی هوور پخته شود طعم و مزه کنسرو تن ماهی را خواهد داشت.

مواد لازم تن ماهی خانگی

  • ماهی : ۲۰۰ گرم
  • آب  : نصف استکان
  • آبلیمو  : نصف استکان
  • نمک  : یک قاشق مربا خوری
  • روغن زیتون یا روغن مایع :  کمی

طرز پخت تن ماهی خانگی

ماهی را پاک کرده و پوست آن را جدا کنید. سپس به قطعات مربع شکل برش دهید.

تکه های ماهی را کف ماهیتابه یا قابلمه کنار هم طوری بچینید که بینشان فضای خالی نباشد.

روی ماهی ها نمک بپاشید، سپس آب و آبلیمو بریزید. در قابلمه را بسته و روی حرارت ملایم قرار دهید.

وقتی ماهی تغییر رنگ داد و آبش کشیده شد، چند قاشق روغن روی ماهی بریزید. ماهیها را زیر و رو کنید و بگذارید کمی برشته شود.

نکته : قبل از ریختن روغن روی ماهی ها، تکه ای از آن را برش بزنید. اگر وسطش خام بود مجددا کمی آب اضافه کرده و با شعله ملایم بپزید.

بعد از چند دقیقه ار روی حرارت بردارید. می توانید هنگام سرو ماهی کمی روغن زیتون روی آن بریزید.

نکات

اندازه ظرف پخت مناسب مقدار ماهی باشد تا بین قطعات ماهی فضای خالی زیاد باقی نماند.
این غذا را هم با برنج و هم با نان می توانید میل کنید.

روش دیگر تهیه تن ماهی خانگی

برای درست کردن تن ماهی بهتر است از ماهی هایی نظیر گِباب ، تون ،گیدر ، زرده یا صارم استفاده کنید.

برای پخت یک عدد دیگ در داری که درب آن روی دیگ چفت و کیپ شود مانند قابلمه های چکشی یا زودپز نیاز دارید که بخار از آن بیرون نرود.

مواد لازم برای ۴ نفر

  • ماهی تن تازه یک عدد  (حدود ۱ کیلو گرم یا بیشتر)
  • روغن زیتون نصف لیوان
  • آب نصف لیوان
  • نمک و فلفل به اندازه دلخواه

طرز پخت ماهی تن

ماهی تن را تمیز کرده و سعی کنید گوشت فیله آن را از خار و استخوان ماهی جدا کنید تا بعد از پخته شدن گوشت بدون تیغ داشته باشید.

فیله ماهی را شسته و به قطعات حدود ۱۰۰ گرمی برش دهید.

تکه های ماهی را داخل قابلمه چیده و به آن نمک و فلفل بزنید. به مدت ۵ دقیقه صبر کنید تا ماهی طعم فلفل و نمک را به خود جذب کند.

روغن و آب را اضافه کنید. بهتر است آب را کمتر از مقدار گفته شده بریزید.

حالا درب قابلمه را روی آن چفت و کیپ کرده و شعله اجاق را روشن کنید. بگذارید به مدت ۲۰ دقیقه روی حرارت پخته شود.

بعد از این مدت تن ماهی شما آماده است و شبیه کنسرو ماهی های درجه یک خواهد شد.


مراحل تولید کنسرو تن ماهی

ابتدا ماهی باید از حالت انجماد خارج شود (چرا که ماهی‌ها در سردخانه‌های کشتی‌ها بلافاصله پس از صید منجمد شده و اگر کارخانه دور از خلیج باشد، توسط ماشین‌های یخچال‌دار حمل و نقل می‌گردد) و به حالت دیفراست برسد، سپس امعاء و احشاء آن تخلیه شده و بعد قطعه‌بندی می‌گردد.

پس از قطعه بندی ماهی ها شستشو داده شده و برای مرحله پخت آماده می گردند.

در این مرحله ماهی ها توسط بخار در دیگ های مخصوص تحت فشار و دمای معین و در زمان مشخص پخته شده، سپس قطعات پخته‌شده ماهی پوست‌گیری و تمیز می‌شوند.

در این مرحله استخوان‌ها و گوشت‌های تیره کاملاً از گوشت روشن و فیله‌ای جدا می‌شوند و پس از آن گوشت‌های فیله درون نوار پرکن به صورت اتوماتیک قرار می‌گیرند.

دستگاه پرکن فیله‌ها را به قطعات مساوی درون قوطی کنسرو برش می‌دهد.

پس از پرشدن کنسروها از گوشت، در مرحله بعد، نمک افزوده می شود و به دنبال آن روغن مایع به صورت اتوماتیک با وزن های مشخص ریخته می شود.

در مرحله بعد قوطی‌های حاوی گوشت، روغن و نمک، از مرحله اگزاست (ایجاد خلأ و خروج اکسیژن هوا) گذر می‌کنند.

این مرحله از این جهت انجام می‌گیرد تا اکسیژن موجود در فضای باقیمانده قوطی خارج شود و میکروارگانیسم‌ها برای رشد، اکسیژن نداشته باشند.

در مرحله بعد قوطی‌ها دربندی شده و پس از آن وارد مرحله استرلیزاسیون می‌شوند. در این مرحله کنسروها تحت دمای ۱۲۱ درجه سانتیگراد و مدت زمان ۲۰ دقیقه استرلیزه می شوند.

با این فرآیند کلیه میکروب‌های بیماریزا از بین می‌روند و یا غیرفعال می‌شوند.

ماندگاری بالای محصول مربوط به همین مرحله می باشد. در نهایت کنسروها بسته بندی می گردند.

تذکر: قبل از مصرف هر کنسروی به توصیه‌های روی برچسب آن جهت گرم کردن و یا مصرف دقت نمایید.

مراحل تولید کنسرو ماهی تن

ماهی تن، نمک، روغن مایع گیاهی (سویا، آفتابگردان و زیتون) که البته در صورت استفاده از روغن زیتون، باید روی قوطی قید شود. در غیر این صورت از روغن‌های گیاهی مانند سویا یا غیره استفاده شده است.

مرغوب‌ترین ماهی تن در صنعت کنسروسازی نوع هوور و یا گیدر می‌باشد که مصرف‌کنندگان با توجه به ذکر نوع ماهی بر روی برچسب کنسروها می‌توانند دقت نمایند.

لازم به ذکر است به جز این سه ماده داخل کنسرو از هیچ ماده نگهدارنده‌ای جهت ماندگاری بالا (حداکثر ۲ سال) استفاده نمی‌شود، چرا که بر اساس استاندارد ملی کشور ما استفاده از هرگونه مواد افزودنی غیرمجاز می‌باشد و تولیدکنندگان برای حفظ کیفیت محصول در طول ۲ سال از فرآیند استرلیزاسیون استفاده می‌کنند که در زیر شرح داده خواهد شد.


خواص و مضرات ماهی تن

ماهی ها کلا جزء غذاهای پُر خاصیت به حساب می آیند، به خصوص در سال های اخیر و با افزایش نتایج مثبت حاصل از تحقیقات در مورد خواص ماهی، جایگاه مناسبی هم در برنامه غذایی روزانه افراد باز کرده اند.

ماهی تن از آن دسته غذاهایی است که به دلیل سهولت تهیه، در فهرست غذایی اغلب خانواده ها وجود دارد. اما ماهی تن چه خواص ویژه ای دارد؟

تن ماهی, طرز تهیه تن ماهی, خواص تن ماهی برای ورزشکاران, طرز پخت ماهی تن, طرز تهیه تن ماهی خانگی, طرز تهیه تن ماهی, تن ماهی قیمت, کنسرو تن ماهی, مراحل تهیه کنسرو تن ماهی, خواص ماهی تن, مضرات ماهی تن, مضرات تن ماهی, خواص تن ماهی

خواص ماهی تن / مضرات ماهی تن

انواع ماهی های تن (Tuna Fish) که گاهی به غلط تن ماهی نامیده می شوند، زیر مجموعه ای از خانواده بزرگ ماهی های اقیانوسی به نام Scombridae هستند و در زیر شاخه Thunnus دسته بندی می شوند.

بعضی از انواع ماهی های تن، خون گرم هستند.

بر خلاف انواع دیگر ماهی ها که گوشت سفید رنگی دارند، ماهی تن گوشت صورتی یا قرمز تیره دارد.

علت قرمزی گوشت این نوع ماهی ، میزان زیاد میوگلوبین (پروتئین محتوی آهن در عضله) است.

ماهی تن منبع بسیار خوبی از پروتئین ، مواد معدنی نظیر سلنیوم ، منیزیم و پتاسیم و همچنین ویتامین B3، ویتامین B1 و ویتامین B6 است.

مهم تر از همه این که، گوشت ماهی تن هم مانند گوشت بیشتر انواع ماهی ها ، سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است که مصرف آن مشکلات پوستی و التهابات را کاهش می دهد و سرعت بهبود بیماران قلبی را بالا می برد.

اسیدهای چرب امگا ۳ به طور کلی نقش پیشگیری کننده از بیماری های مزمنی نظیر بیماری های قلبی- عروقی ، دیابت نوع دوم و برخی از انواع سرطان را دارند.

خوردن ماهی های حاوی امگا ۳ برای کاهش بیماری های قلبی- عروقی بسیار مفید است، زیرا این ماده مغذی میزان چربی های بد خون (LDL- کلسترول و تری گلیسریدها) را کاهش می دهد؛ میزان کلسترول خوب یا HDL را افزایش میدهد؛ تجمع پلاکت را پایین می آورد و از لخته شدن خون جلوگیری می کند؛ با کاهش سلول های اندوتلیال و تولید مشتقات پلاکت عامل رشد، از ضخیم شدن رگ ها جلوگیری می کند؛ فعالیت مشتقات شیمیایی سلول های دیواره رگ ها که باعث آرامش و باز شدن رگها می شود را افزایش می دهد؛ تولید پیام آورنده های شیمیایی به نام سیتوکسین ها را نیز کم می کند(موادی که در واکنش التهاب مربوط به سختی رگ ها نقش دارند).

ماهی تن از جهت دیگری هم برای بیماران قلبی مفید است ، زیرا با دارا بودن ویتامین B6 ، سطح هموسیستئین خون را پایین می آورد و از آسیب دیواره رگ ها پیشگیری می کند.

انجمن قلب آمریکا برای بیماران مبتلا به تری گلیسرید بالا و فشار خون بالا ، مصرف دو بار در هفته، ماهی های حاوی امگا ۳ را توصیه می کند.

مصرف ماهی تن برای مبتلایان به دیابت نوع دوم هم سودمند است، البته بهتر است که این بیماران از انواع تازه یا کنسرو شده در آب (به جای روغن) استفاده کنند.

همچنین خوردن ماهی غنی از امگا ۳ ، حداقل هفته ای دو بار ، از پیشرفت گرفتگی رگ ها در زنان دیابتی پس از یائسگی آنان جلوگیری می کند.

مصرف ماهی تن برای دانش آموزان به خصوص در ایام امتحانات هم بسیار توصیه می شود، زیرا عملکرد مغز را افزایش می دهد.

مضرات :

ماهی تن از جمله ماهی هایی است که از میزان قابل توجهی جیوه برخوردار است.

مصرف زیاد جیوه احتمال بروز برخی بیماری ها از جمله بیماری های عصبی را افزایش می دهد.

جیوه از عناصر سنگین به شمار می رود و استفاده زیاد از آن، برای بدن حکم مواد سمی را دارد.

این عنصر با آنزیم های درونی بدن ترکیب و مانع از عمل آنها می شود.

تجمع جیوه در بدن منجر به بروز اختلالات شنوایی ، لرزش عضلات ، بروز بی حسی عمومی و به هم خوردن متابولیسم درونی می شود و از همه مهم تر این که جیوه عملکرد سیستم عصبی را مختل می کند و به رشد بافت مغزی آسیب جدی می رساند.

به همین دلیل مصرف زیاد تن ماهی برای مبتلایان به بیماری های مغزی و عصبی و همچنین کودکان و مادران باردار توصیه نمی شود، زیرا سیستم مرکزی و عصبی جنین را که به سرعت در حال رشد است، تحت تاثیر قرار می دهد.

علی رغم تاثیر مصرف متعادل ماهی تن در پیشگیری از سرطان، مصرف زیاد و بیش از اندازه ی آن ، به دلیل داشتن جیوه، احتمال بروز سرطان را افزایش می دهد.

روش استفاده از ماهی و کنسرو تن ماهی:

برای بهره بردن از فواید ماهی و جلوگیری از بروز عوارض ناشی از مصرف زیاد آن، توصیه می کنیم بیشتر از دو تا سه بار در هفته از انواع ماهی استفاده نکنید و همچنین برنامه غذایی تان فقط شامل یک نوع ماهی نباشد، بلکه در مصرف ماهی ها هم، تعادل و تنوع را در نظر بگیرید.

ماهی های رودخانه ای و دریایی بسیار مفیدتر از ماهی های کنسرو شده هستند، اما در مقایسه با غذاهای آماده و فست فودها، مصرف کنسرو تن ماهی سالم و استاندارد الویت دارد.

از سوی دیگر تاریخ مصرف کنسرو تن ماهی نکته مهمی است که نباید آن را نادیده گرفت.

کنسرو تن ماهی در صورت نگهداری در شرایط نامناسب یا انقضای تاریخ مصرف آن، به سرعت فاسد می شود و مسمومیت بسیار جدی به نام مسمومیت بوتولیسم را ایجاد می کند که می تواند حتی سبب مرگ هم گردد.

طبق توصیه کارشناسان حتما کنسرو تن ماهی را قبل از مصرف باید ۲۰ دقیقه در آب جوشاند و سپس مصرف کرد تا احتمال مسمومیت با آن به حداقل برسد.

همچنین اگر کنسرو تن ماهی، متورم یا ضربه خورده باشد، باید از مصرف آن خودداری کرد.


اخبار مربوط به تن ماهی


تن ماهی ارزان می‌شود

۱۳۹۸/۶/۲۳

تاثیر ۷۰ درصدی قیمت ماهی بر قیمت تمام شده

نایب رئیس هیات مدیره سندیکای صنایع کنسرو با بیان اینکه قیمت ماهی حدود ٧٠ درصد بر قیمت نهایى محصول تاثیرگذار است، گفت: پیش بینى‌ها حاکى از وفور صید و کاهش قیمت ماهى و کنسرو ماهى است.

قیمت ماهی تون ساحلى هم اکنون حدود ١٩ هزار تومان است در حالى که کمتر از یک ماه قبل همین ماهى حدود ٢٧ هزار تومان به فروش می‌رسید.


کنسرو ماهی تن که پیش از افزایش قیمت‌ها از حدود ۴۰۰۰ تومان تا ۶۰۰۰ تومان قیمت داشت، افزایش قیمت حدوداً ۳ برابری و بیشتر را تجربه کرده است./ایرنا


قیمت کنسرو تن‌ ماهی در بازار کاهش می‌یابد

عضو هیات مدیره سندیکای صنایع کنسرو ایران : با کاهش قیمت دلار و شروع فصل صید، پیش‌بینی می‌شود که قیمت کنسرو تن ماهی در بازار کاهش یابد.


علت افزایش قیمت ماکارونی و تن ماهی اعلام شد

مدیرکل دفتر صنایع غیرفلزی وزارت صنعت: قیمت گندم برای مصارف صنف و صنعت بیش از سه سال ثابت مانده بود،محاسبه قیمت گندم به نرخ تمام شده و افزایش قیمت دیگر ملزومات باعث افزایش قیمت ماکارونی شد

چون برای ماهی صید شده توسط صیادان ایرانی امکان صادرات وجود دارد و ممنوعیتی برای صادرات ماهی تن نداریم، قیمت‌های داخلی هم بنابر قیمت‌های صادراتی افزایش پیدا کرده است

توجه: مطالب بخش پزشکی و سلامت سایت نایریکا فقط جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارند. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان کرد.
Subscribe
Notify of
0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments